STATUS I PARLAMENTET.DK
Vedtaget
FAKTA OM P 16
Skrevet af: Thomas Huulbæk Titanium
Oprettet: 10.05.2012
Medstillere:
Anne-Marie Brogaard
Mark Hulstrøm
Rene Vinding Christensen
Jens Emborg
Bente Møller Andersen
Marlene Skau Hansen
Niels Papsø-Stevns
Stefan Huulbæk Andersen
Thomas Maltha Grønborg-Bendixen
Folketinget skal nedsætte en grundlovskommission, der sammensættes på baggrund af en folkeafstemning. Kommissionen skal bestå af 25 delegerede og skal komme med et eller flere forslag til en ny grundlov.
Kommissionen har 2 år til at færdiggøre dens arbejde, men må gerne afslutte det tidligere.
Kandidater til kommissionen
For at blive opstillet som kandidat til kommissionen, skal kandidaten sponseres af mindst 50 personer, der har valgret til Folketinget. Alle borgere, der er valgbare til Folketinget, kan opstilles som kandidater.
Hver vælger kan kun sponsere én kandidat.
Afstemningsmetode
Det præferencebaserede valgsystem STV (Single Transferable Vote) skal benyttes til dette valg. Denne valgmetode minimerer antallet af spildte stemmer og giver ofte en mere retvisende repræsentation. I stedet for at afgive én stemme på én kandidat, skal vælgeren rangordne kandidaterne efter præference.
Regeringen skal sørge for, at vælgerne informeres behørigt om kandidater, formål og afstemningsmetode.
Regeringen har med dens regeringsgrundlag lagt op til, at der skal nedsættes en grundlovskommission. For forslagsstillerne er det vigtigt, at en ny grundlov har den størst mulige legitimitet blandt befolkningen og vi mener derfor, at kommissionen skal sammensættes ved en folkeafstemning.
Det står kommissionen helt frit for, hvilke emner, den vil behandle. Vi har dog - som så mange andre - idéer til, hvad kommissionen bør se på:
- Borgerinitiativ
- Forholdet mellem stat og kirke
- Monarkiets rolle
- Suverænitetsafgivelse
- Sproglige revisioner
- Menneskerettigheder
- Våbenførbarhed
- Krigsdeltagelse
Det er også af vigtighed for os, at kommissionens arbejde foregår i al åbenhed og at den dermed forsøger at inddrage befolkningen i dens arbejde så meget som muligt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote
http://www.kosning.is/media/stjornlagathing-2010/Act-on-a-Constitutional-Assembly.pdf
Men det allervigtigste er, at en ny grundlov underlægges en UAFHÆNGIG forfatningsdomstol - fordi ellers er grundloven absurd - fordi ellers bestemmer magthaverne alligevel selv - hvis magthaverne selv bestemmer, om et eller andet er grundlovsstridigt (eller om det ikke er det), kan magthaverne bare vurdere hvad pokker de vil - og dét gør de, hvis de har mulighed for det - hvis grundloven tydeligt siger TIL VENSTRE, ikke TIL HØJRE, vurderer magthaverne blot (hvis den ny grundlov ikke er underlagt en uafhængig forfatningsdomstol), at til venstre skal forstås som til højre.
Ang. Grundloven
Grundloven blev sidst ændret i 1953. I 1953 var myndighedsalder 21 år. Det er altså 59 år siden man gav befolkningen tilladelse til at stemme om vores forfatning. 21 år + 59 år = 80 år. Man kan fastslå at kun danskere der mere én 80 år har bestemt hvordan vi skal leve i år 2012. Man kunne ikke vide i 1953 hvordan samfundet har ændret sig.
DERFOR SKAL GRUNDLOVEN TIL AFSTEMNING/GODKENDELSE HVERT 20ÅR.
Dette skal den kommende grundlovskommission implementere i vores kommende grundlov.
Af princip. Er jeg imod monarki. Da jeg mener det er diktatur i nye klæder. Men må erkende at kongehuset er mega mega populært i DK.
Man kunne lavet et nyt demokratisk kompromis som alle kunne blive enige om.
Man kunne vælge regenten for livet. Så kan alle danskere tale om de lever i et ægte demokrati.
Afstemningen er nu åben!
Der er nu gået knap en måned siden forslaget blev sendt til politikerne på Borgen, så det er måske tid til at kigge på besvarelserne. Først er det måske værd at bemærke, at forslaget nok ikke er afsendt på det bedste tidspunkt (midt i sommerferien).
Dansk Folkeparti har udarbejdet et fælles svar i samarbejde med deres politisk-økonomiske konsulent:
Lisbeth Bech Poulsen (SF) skriver:
Mette Gjerskov (S) skriver:
Pernille Vigsø Bagge via Lars Brandstrup Nielsen (SF):
Jeg vender selvfølgelig tilbage, hvis der kommer yderligere svar.