STATUS I FOLKETINGET
Vedtaget
STATUS I PARLAMENTET.DK
Vedtaget
FAKTA OM L 138
Fremsat af: Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S)
Fremsat dato: 26.02.2014
Vedtaget dato: 10.04.2014
Samling: 2013-14
Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet
Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget (ERU)
UDVALGT BRUGERRESUMÉ
3 mener dette resumé er informativt
0 mener ikke dette resumé er informativt
Forslaget bygger på en eksisterende lov fra 2012, og skal mest ses som en udvidelse. Den nuværende dækker direkte tab, altså omkostninger ved en væltet mur eller oversvømmet ejendom, men ikke indirekte tab som udgifter til genhusning, hvis man skal flytte, imens huset repareres, eller hvis fugten under genopbygningen danner skimmelsvamp i huset. Forslaget vil gøre, at man også kan yde erstatning til genhusning, hvis omkostningerne er rimelige (altså at man ikke flytter ind i en luksusvilla), og at der ydes støtte til at blive af med skimmelsvamp, der er opstået efter huset blev vandskadet eller oversvømmet under katastrofen. Andre indirekte tab, som for
Forslaget bygger på en eksisterende lov fra 2012, og skal mest ses som en udvidelse. Den nuværende dækker direkte tab, altså omkostninger ved en væltet mur eller oversvømmet ejendom, men ikke indirekte tab som udgifter til genhusning, hvis man skal flytte, imens huset repareres, eller hvis fugten under genopbygningen danner skimmelsvamp i huset. Forslaget vil gøre, at man også kan yde erstatning til genhusning, hvis omkostningerne er rimelige (altså at man ikke flytter ind i en luksusvilla), og at der ydes støtte til at blive af med skimmelsvamp, der er opstået efter huset blev vandskadet eller oversvømmet under katastrofen. Andre indirekte tab, som for eksempel boliglån, giver fortsat ikke ret til støtte.
Ordningen som den er nu er finansieret ved 20 kroners afgift på hver eneste brandforsikringspolice, der tegnes. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil den afgift stige til 40 kroner.
§ 1
I lov om stormflod og stormfald, jf. lovbekendtgørelse nr. 1090 af 23. november 2012, som ændret ved § 34 i lov nr. 1231 af 18. december 2012, foretages følgende ændringer:
1. I § 4, stk. 2, indsættes efter »indirekte tab«: », jf. dog stk. 3 og 4,«.
2. I § 4 indsættes som stk. 3-5:
»Stk. 3. Der ydes erstatning til privatpersoner for omkostninger i tilknytning til genhusning, herunder opmagasinering og flytning. Der ydes kun erstatning for den del af genhusning, som overstiger én måned. Erstatning til genhusning kan maksimalt udgøre 12.000 kr. pr. måned.
Stk. 4. Der ydes erstatning til privatpersoner for omkostninger som følge af skimmelsvamp opstået i forbindelse med stormflod eller oversvømmelse, jf. § 2, stk. 1 og 2.
Stk. 5. Erhvervs- og vækstministeren kan fastsætte nærmere regler om erstatning efter stk. 1-4.«
3. I § 24, stk. 3, ændres »20 kr.« til: »30 kr.«.
4. I § 27, stk. 2, indsættes som 2. pkt.:
»Statsgarantien til stormflods- og oversvømmelsespuljen udgør 400 mio. kr. til og med 2017.«
5. I§ 27, stk. 4, ændres »10 kr.« til: »20 kr.«
§ 2
Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende. § 1 nr. 1 og 2 har virkning for skader indtrådt fra den 6. december 2013.
Bemærkninger til lovforslaget
|
1. Indledning
Den 1. oktober 2012 trådte en ny stormflodsordning i kraft. Den nye stormflodsordning blev vedtaget af et enigt Folketing den 26. maj 2010 ved lov om ændringer i stormflodsloven. Lovændringerne følger anbefalingerne i Rapport om Revision af Stormflodsordningen afgivet den 30. november 2009 fra det af den tidligere regering nedsatte Stormflodsudvalg. Stormflodsudvalget bestod udover repræsentanter fra en række ministerier af bl.a. Forsikring & Pension, Forbrugerrådet og Kommunernes Landsforening.
Der blev i udformningen af den nye lovgivning lagt vægt på at bevare stormflodsordningen som en katastrofeordning. Dette har været et bærende princip siden ordningens etablering tilbage i 1991 for at fastholde et incitament for borgerne til at tegne forsikring og generelt selv sikre sig mod skader på deres ejendele. Dette ønske om at fastholde den enkeltes incitament og ansvar skal ses i lyset af, at stormflodsordningen er en kollektivt finansieret ordning af alle, der har tegnet en brandforsikring. At der er tale om en katastrofeordning, udmønter sig bl.a. ved, at loven kun dækker situationer, der statistisk forekommer sjældnere end hvert tyvende år, og hvor der ikke i almindelighed er mulighed for at tegne en privat forsikring.
Erstatningsmodellen i stormflodsordningen, som bygger på Stormflodsudvalgets anbefalinger, indeholder dels en såkaldt ”negativliste”, der er en oplistning af områder, ejendom og genstande m.v., som eksplicit er undtaget muligheden for erstatning efter stormflodsordningen ud fra den betragtning, at ordningen er en katastrofeordning, dels at der er en selvrisiko, som vokser ved gentagne oversvømmelser af samme ejendom. Negativlisten kodificerer i en vis udstrækning Stormrådets hidtidige praksis, særligt for så vidt angår ejendom og løsøre, som har været placeret på udsat beliggende steder. At der er en selvrisiko i stormflodsordningen, og at den kan stige ved gentagne oversvømmelser af samme ejendom er til en vis grad tilsvarende almindelige private forsikringer. I de fleste private forsikringsaftaler anvendes der også en selvrisiko i forbindelse med skade på bil, hus m.v., og gentagne skader kan få betydning for enten forsikringspræmien eller selvrisikoen. Undtagelserne fra ordningen opregnet i negativlisten og selvrisikoen skal give incitamenter for ejerne m.v. til at gennemføre foranstaltninger, som kan være med til - helt eller delvist - at forebygge fremtidige skader. Der er tale om en afbalanceret erstatningsmodel, når der henses til, at stormflodsordningen skal bevares som en katastrofeordning.
Stormrådet har afgjort, at der var stormflod i store dele af landet i forbindelse med stormen den 5.-6. december 2013 (stormen Bodil). De skadesramte har derved mulighed for at søge om erstatning fra stormflodsordningen for skader på bygninger eller løsøre, der er opstået som følge af den forhøjede vandstand. Stormflodsordningen yder erstatning for umiddelbart indtrådte skader eller såkaldte direkte tab, mens erstatning for indirekte tab ikke dækkes. Det er i overensstemmelse med, hvad der almindeligvis er praksis i private forsikringsaftaler. I private husforsikringer er det dog almindeligt forekommende, at der ved væsentlige skader, der betyder at boligen ikke er beboelig, mens der sker udbedring af skaden, ydes dækning for rimelige omkostninger til genhusning og flytteomkostninger m.v. efter forudgående aftale, ligesom det er almindelig praksis, at der ydes en vis dækning for skimmelsvamp, hvis det er en direkte følgeskade af en dækningsberettigende vandskade på bygningen. Stormflodsordningen har ikke efter de gældende regler mulighed for at yde en lignende erstatning. Der er dermed en forskel mellem dækningen i tilfælde af, at en bolig er ubeboelig eller blevet ramt af skimmelsvamp og dækket af en privat forsikring og stormflodsordningens dækning ved skader opstået ved en stormflod.
Formålet med dette lovforslag er derfor at udvide stormflodsordningens dækningsområde til også at omfatte erstatning for rimelige udgifter i forbindelse med nødvendig genhusning, herunder opmagasinering og flytning i forbindelse med stormflod og oversvømmelse fra vandløb og søer. Det foreslås samtidigt, at ordningen udvides til også at yde erstatning til omkostninger til en vis udbedring af skimmelsvamp, som er opstået som en direkte følge af en skade på fast ejendom, der er forårsaget af stormflod eller af oversvømmelser fra vandløb og søer, ligesom finansieringen af ordningen foreslås justeret som følge af de nævnte udvidelser.
Lovforslaget skal ses i lyset af, at stormfloden i forbindelse med stormen Bodil medførte betydelige skader på en række helårsboliger, og ikke kun sommerhusområder ved kystnære områder som primært har været ramte områder ved tidligere stormfloder, hvorfor der er behov for længerevarende genhusning for en større gruppe af personer. For de skadesramte familier kan der være tale om ikke ubetydelige genhusningsomkostninger, og mange har henvendt sig til forsikringsselskaberne med henblik på at undersøge mulighederne for at få dækning.
Forslaget har ikke derudover til formål at ændre på den eksisterende erstatningsmodel for så vidt angår andre indirekte tab eller på ordningens dækningsomfang i øvrigt, herunder selvrisikoen eller negativlisten i § 4, stk. 2, idet disse er centrale for at bevare stormflodsordningen som en katastrofeordning.
I forbindelse med behandlingen af sager efter stormfloden i december 2013 er den nye skadesopgørelses- og værdiansættelsesmetode i stormflodsordningen for første gang taget i brug. Den nye skadesopgørelsesmetode indebærer brug af genanskaffelsesprincippet, der svarer til det skadesopgørelsesprincip, der anvendes i almindelige forsikringsaftaler, hvilket var en af intentionerne bag den nye lovgivning i 2010. I behandlingen af sagerne er der således taget udgangspunkt i almindelige forsikringsmæssige principper. Det har imidlertid vist sig, at der er en vis forskel i den konkrete skadesopgørelsespraksis mellem stormflodsordningen og de private forsikringsselskaber for så vidt angår brugen af afskrivningstabeller for bygninger og bygningsdele. Stormflodsordningen anvender i højere grad afskrivningstabeller på bygninger og bygningsdele end forsikringsselskaberne gør det i dag. Denne forskel indebærer, at stormflodsordningen giver en lavere erstatninger på disse elementer. En ændring heraf har finansielle konsekvenser for ordningen, hvilket foreslås håndteret med nærværende lovforslag.
Det foreslås, at lovforslaget gives tilbagevirkende kraft fra og med den 6. december 2013, således at ændringen kan komme de allerede skadesramte som følge af stormfloden i forbindelse med stormen Bodil til gode. Dog foreslås det, at bestemmelserne vedrørende ordningens finansiering gennem forøget afgiftsopkrævning først får virkning fra lovens ikrafttræden.
2. Lovforslagets indhold
2.1 Gældende ret
Efter den gældende stormflodsordning ydes der erstatning for umiddelbart indtrådte skader, mens erstatning for indirekte tab ikke dækkes. Indirekte tab omfatter bl.a. omkostninger til genhusning, opmagasinering, driftstab m.v.
Det er forsikringsselskaberne, der modtager og behandler anmeldelser om skader dækket af ordningen. De skadesramte har klageadgang til Stormrådet.
Ordningen finansieres gennem en årlig afgift på 30 kr. pr. brandforsikringspolice, heraf 20 kr. til stormflods- og oversvømmelsespuljen og 10 kr. til stormfaldspuljen. Stormflodsordningen er derfor en kollektivt finansieret ordning, som betales af alle, der har tegnet en brandforsikring. Det uanset om de bor i et område, hvor der er risiko for at blive ramt af en stormflod. Hertil kommer en statsgaranti på 200 mio. kr., såfremt puljens egenkapital skulle vise sig utilstrækkelig. Såfremt statsgarantien aktiveres, hæves afgiften midlertidigt med 10 kr. til 40 kr. for at tilbagebetale det beløb, der udbetales under statsgarantien. Når statsgarantien er tilbagebetalt, nedsættes afgiften igen til 30 kr. pr. brandforsikringspolice.
2.2 Lovforslagets indhold
Det foreslås, at udvide stormflodsordningens dækning, så der også kan ydes erstatning for rimelige omkostninger til genhusning, herunder opmagasinering og flytning som følge af skader forårsaget af stormflod eller af oversvømmelse fra vandløb og søer. I overensstemmelse med principperne bag den eksisterende erstatningsmodel, herunder selvrisikoen, foreslås det, at erstatningen kun dækker udgifter til genhusning efter den første måned og maksimalt kan udgøre 12.000 kr. pr. måned. Af hensyn til at undgå misbrug af ordningen, f.eks. i form af genhusning under mere luksusprægede forhold, bør der alene ske dækning af rimelige omkostninger forbundet med genhusning. Dette skal også ses i lyset af, at stormflodsordningen er en kollektivt finansieret katastrofeordning, og ikke en egenfinansieret privat forsikring. Ved at sætte et loft over, hvad rimelige omkostninger maksimalt kan udgøre, bliver grænserne for erstatningen let forståelig for de skadesramte borgere.
Det foreslås desuden, at ordningen udvides til at yde erstatning for omkostninger til en vis udbedring af skimmelsvamp, som er opstået som en direkte følge af den primære skade på fast ejendom, der er forårsaget af stormflod eller oversvømmelser, og som er erstatningsberettigende i medfør af § 4. Da en lang række boliger og sommerhuse i forvejen indeholder skimmelsvamp, er formålet med udvidelsen alene at dække omkostninger til udbedring af skimmelsvamp, der er opstået som en direkte følgeskade i forbindelse med en erstatningsberettigende vandskade efter en stormflod eller en oversvømmelse.
Andre former for indirekte omkostninger eller tab, som f.eks. driftstab, låneomkostninger på eksisterende boliglån m.v., skal fortsat ikke være dækket. Derved bevares et vist incitament til at gennemføre sikring af boliger i størst muligt omfang imod stormflods- og oversvømmelsesskade, og samtidig fastholdes det grundlæggende princip om, at stormflodsordningen er en katastrofeordning.
Det foreslås, at forsikringsselskaberne skal administrere denne form for erstatning efter de samme regler og praksis, som gælder for de øvrige typer erstatning efter stormflodsloven. Det betyder bl.a., at forsikringsselskaberne har mulighed for at lægge ud for betaling og fakturere Stormrådet efterfølgende. Administrationen er i øvrigt underlagt Stormrådets tilsyn og i øvrigt omfattet af de skadesramtes klageadgang til Stormrådet.
Udover at de foreslåede udvidelser af stormflodsordningen har en påvirkning på ordningens økonomi, har det vist sig, at der er en forskellig praksis for anvendelse af afskrivning for bygninger og bygningsdele i henholdsvis stormflodsordningen og hos forsikringsselskaberne. Stormrådet har i samarbejde med Forsikring & Pension foretaget en undersøgelse af, om stormflodsordningens anvendelse af afskrivningstabeller svarer til sammenlignelige private forsikringer i dag. Undersøgelsen viser, at stormflodsordningen på en række elementer i forhold til fast ejendom, men ikke i forhold til løsøre, benytter sig af afskrivninger, hvor sammenlignelige private forsikringer i dag enten har mindre eller ingen afskrivninger. På den baggrund ændres brugen af afskrivningstabeller på fast ejendom, hvilket sker administrativt, men det påvirker ordningens økonomi og finansiering. Derfor foreslås finansieringen af ordningen justeret. Konkret foreslås det, at stormflodsordningens statsgaranti midlertidigt udvides med 200 mio. kr. til 400 mio. kr. til og med 2017, hvorefter statsgarantien reduceres til 200 mio. kr. igen. Erhvervs- og vækstministeren kan herudover, såfremt der opstår behov herfor, i overensstemmelse med almindelig praksis efter forelæggelse for og godkendelse af Folketingets Finansudvalg af et aktstykke midlertidigt forhøje statsgarantien udover det nævnte beløb.
Det foreslås desuden, at den årlige afgift på brandforsikringspolicer hæves med 10 kr. til i alt 40 kr. Endelig foreslås det, at den midlertidige forhøjelse af afgiften på brandforsikringspolicer ved statsgarantiens aktivering hæves med 10 kr. til 20 kr.
Det foreslås, at lovændringen for så vidt angår dækning af omkostninger til genhusning m.v. og erstatning til dækning af omkostninger til udbedring af skimmelsvamp får virkning fra og med den 6. december 2013, således at ændringen kan komme de allerede skadesramte til gode, og at lovændringen for så vidt angår finansieringen får virkning fra lovens ikrafttræden.
Muligheden for erstatning, herunder eventuel pristalsregulering af beløbsstørrelser, vil blive evalueret senest i foråret 2015, hvor der i øvrigt skal ske evaluering af lovens muligheder for erstatning for oversvømmelse fra vandløb og søer.
Erstatning for genhusning og skimmelsvamp vil også gælde for oversvømmelsesordningen, hvor behandlingen af sagerne dog varetages af Stormrådet.
3. Økonomiske og administrative konsekvenser for stat, kommune og regioner
Den nuværende ordning finansieres ved en årlig afgift på 30 kr. på hver enkelt brandforsikringspolice, heraf tilgår 20 kr. stormflodsordningen og de resterende 10 kr. stormfaldsordningen. Hertil kommer en bagvedliggende statsgaranti for stormflodsordningen på 200 millioner kr. Ved træk på statsgarantien kan den årlige afgift midlertidigt forhøjes til 40 kr. pr. brandforsikringspolice.
De årlige indtægter, der tilgår stormflods- og oversvømmelsespuljen, er ca. 85 mio. kr. Da udbetalinger siden 2006 har været mindre end indtægterne, var egenkapitalen i stormflods- og oversvømmelsespuljen ca. 245 mio. kr., før stormen d. 5.-6. december 2013 ramte.
Stormflodsordningen har løbende omkostninger til stormflods- og oversvømmelsesskader, som historisk set beløber sig til ca. 60 mio. kr. årligt i gennemsnit.
Med det foreslåede loft for erstatningen til genhusning m.v. på maksimalt 12.000 kr. pr. måned, og med en antagelse om at de gennemsnitlige omkostninger ved genhusning m.v. udgør 80.000 kr., bliver den samlede udgift til genhusning efter stormfloden i december 2013 ca. 40 mio. kr., når det skønsmæssigt lægges til grund, at der er behov for genhusning af 400-500 familier. Skønnet på genhusning af 400-500 familier er bekræftet af Forsikring & Pension på baggrund af Forsikring & Pensions drøftelser med forsikringsselskaberne.
På baggrund af de afskrivninger, der er indberettet til Stormrådet fra private forsikringsselskaber, er det vurderingen, at en tilpasning af stormflodsordningens afskrivningspraksis vil medføre ekstraordinære omkostninger i 2014 for ca. 120 mio. kr. og ca. 20 mio. kr. årligt herefter.
Der er på baggrund af stormen foreløbigt hensat ca. 445 mio. kr. til udbedring af skader. Der hensættes i overensstemmelse med tidligere praksis 150.000 kr. pr. anmeldelse. Skønnet på en gennemsnitlig omkostning på 150.000 kr. pr. sag er højere end de gennemsnitlige udbetalinger ved tidligere store storme. I 2006 var den gennemsnitlige udbetaling 95.254 kr. pr. anmeldelse. Den endelige omkostning kendes først, når alle sagerne er afsluttet.
Det samlede beløb vurderes ikke at blive væsentligt større idet fristen for at anmelde en skade udløb den 10. februar 2014, dog med undtagelse af udvidelserne af stormflodsområderne i den vestlige del af Limfjorden og den sydlige del af Ringkøbing Fjord og da det alene er sager, hvortil der gives dispensation på grund af særlig omstændigheder, som kan anmeldes efter fristens udløb.
På denne baggrund forventes de samlede omkostninger i 2014 at udgøre 665 mio. kr. inkl. omkostninger til genhusning, skimmelsvamp og ændret afskrivningspraksis. Dermed forventes ordningen uden ændret finansiering at have en egenkapital ultimo 2014 på ca. minus 315 mio. kr.
På den baggrund foreslås det midlertidigt at udvide ordningens statsgaranti fra 200 mio. kr. til 400 mio. kr. og samtidig ændre de nugældende beløb til en årlig afgift på 40 kr. på hver enkelt brandforsikringspolice, hvoraf 30 kr. vil tilgå stormflodsordningen og 10 kr. vil tilgå stormfaldsordningen. Hertil kommer en yderligere midlertidig forhøjelse med 20 kr. til i alt 60 kr., såfremt der trækkes på den bagvedliggende statsgaranti tilknyttet stormflods- og oversvømmelsespuljen. Udbetalinger under statsgarantien vil få statsfinansielle konsekvenser for det pågældende finansår. Da statens udlæg skal forrentes og tilbagebetales, vil forslaget på sigt imidlertid ikke få statsfinansielle konsekvenser.
Den økonomiske vurdering er dog behæftet med en vis usikkerhed, som skyldes, at det endelige omkostningsniveau pr. anmeldt skade endnu ikke kendes og da beregningen af resultatet af ændringer i afskrivningspraksis er baseret på et relativt begrænset antal sager.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.
Lovforslaget har været sendt i høring hos Erhvervsstyrelsen, Team Effektiv Regulering (TER), som bemærker, at lovforslaget ikke medfører væsentlige administrative konsekvenser for erhvervslivet. Forsikringsselskaberne skal fremover i deres sagsbehandling, vedrørende sager dækket af lov om stormflod og stormfald, medtage udgifter til genhusning, herunder opmagasinering og flytning. TER bemærker endvidere, at virksomhederne i dag kompenseres for denne sagsbehandling. De administrative konsekvenser bliver ikke kvantificeret yderligere.
Hvorvidt de med lovforslaget foreslåede ændringer samlet vil give anledning til justering af kompensationen til forsikringsselskaberne i op- eller nedadgående retning vil blive fastlagt ved forhandling efter lovforslagets vedtagelse.
5. Administrative konsekvenser for borgerne
Forslaget vurderes ikke at have administrative konsekvenser for borgerne.
6. Miljømæssige konsekvenser
Forslaget vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser
7. Forholdet til EU-retten
Forslaget vurderes ikke at have EU-retlige aspekter.
8. Hørte myndigheder og organisationer m.v.
Et udkast til lovforslag har i perioden fra d. 8. januar 2014 til d. 29. januar 2014 været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer m.v.: Advokatrådet, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation – ABF, Andelsbolighavernes LO, Boligselskabernes Landsforening, Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, Dansk Sejlunion, Danske Advokater, Danske Forsikrings- og Pensionsmæglere (Forsikringsmæglerforeningen), Danske Havne, Danske Regioner, Datatilsynet, Dansk Industri (DI), Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID), Forsikring & Pension, Fritidshusejernes Landsforening, Håndværksrådet, Kommunernes Landsforening (KL), Lejernes LO, Parcelhusejernes Landsforening, Rigsrevisionen, Sammenslutningen af Danske Småøer og Stormrådet.
|
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser
Til § 1
Til nr. 1
Det foreslås, at der som en konsekvens af, at det foreslås at udvide stormflods- og oversvømmelsesordningen til at dække omkostninger til genhusning m.v. samt udbedring af skimmelvamp indsættes en henvisning til stk. 3 og 4 for at præcisere, at der ikke ydes erstatning til indirekte tab medmindre der er tale om dækning af udgifter til genhusning m.v. samt udbedring af skimmelvamp.
Til nr. 2
Bestemmelsen indeholder et forslag om, at stormflods- og oversvømmelsesordningens dækningsområde udvides til også at omfatte erstatning for rimelige omkostninger til nødvendig genhusning, opmagasinering og flytning som følge af skader forårsaget af stormflod eller af oversvømmelse fra vandløb og søer. Omkostninger forbundet med flytning dækker både fra- og tilbageflytning til boligen.
For at opnå erstatning for genhusning, skal den skadesramte have et reelt behov for genhusning, dvs. at genhusning er nødvendig fordi boligen, der anvendes som helårsbolig, ikke er beboelig, mens der sker udbedring af skaden. Omkostninger til genhusning, opmagasinering og flytning dækkes således kun i det omfang, den faste ejendom er en helårsbolig eller et sommerhus, som er undtaget forbuddet om helårsbeboelse i sommerhuse i planlovens §§ 40 eller 41. Den skadesramte dokumenterer i givet fald, at et sommerhus er undtaget fra forbuddet om helårsbeboelse. Har den skadesramte mulighed for at bo i eksempelvis eget sommerhus i nærheden eller er genhusning finansieret af kommunen eller andre, kan der ikke opnås erstatning for omkostninger til selve genhusningen, mens omkostninger til opmagasinering og flytning dækkes efter ordningen.
Der ydes erstatning til rimelige omkostninger til genhusning. Rimelige omkostninger til genhusning kan omfatte omkostninger til midlertidige foranstaltninger på skadestedet, f.eks. opstilling af barak/skurvogn og opsætning af køkken/bad.
I forbindelse med genhusning kan der ligeledes ydes erstatning til omkostninger til opmagasinering, hvis dette er nødvendigt, og omkostning til flytning, såfremt der skal ske egentlig flytning. Der dækkes omkostninger til både flytning fra den skadesramte ejendom og tilbage til ejendommen, når denne igen er beboelig.
Erstatningen til genhusning, herunder eventuelt til opmagasinering og flytning, kan ikke samlet set overstige 12.000 kr. pr. måned. Der dækkes endvidere kun udgifter til genhusning efter den første måned, det vil sige, at omkostningerne til den første måneds genhusning dækkes af den skadesramte selv. Dette betyder ikke, at erstatning ikke kan udbetales i den første måned efter en stormflod, men er alene en beregningsmæssig selvrisiko på 12.000 kr., som efterfølgende kan fordeles over de følgende måneder. Det er op til forsikringsselskaberne at udøve den nødvendige administration heraf. I øvrigt er det alene selve genhusningsomkostningerne, som er pålagt en måneds selvrisikobetaling. Opmagasinering og flytningsomkostninger er ikke omfattet af selvrisikoen. Udover at den skadesramte selv skal betale den første måneds genhusning, beregnes derfor ikke yderligere selvrisiko. Lovens §§ 6 og 6 a finder således ikke anvendelse i forbindelse med genhusning.
Eventuelle sparede omkostninger til husleje i medfør af lejeloven for den skadesramte modregnes i omkostningerne til genhusning m.v. før erstatningen udbetales. Dette skyldes, at lejere ellers ville få en utilsigtet økonomisk gevinst og modsvares af, at ejere stadig betaler de finansielle omkostninger på lån m.v. på deres faste ejendom. Såfremt omkostningerne til genhusning m.v. efter fradrag af eventuelle sparede omkostninger ligger under 12.000 kr., så dækker stormflodsordningen alene dette mindre beløb.
Behandling af spørgsmål om erstatning for omkostninger til genhusning af lejere varetages i øvrigt af lejerens (løsøre)forsikringsselskab.
I lighed med hvad der allerede gælder for stormflodsordningen i øvrigt, vil det være forsikringsselskaberne, der skal administrere denne udvidelse af erstatningsordningen med mulighed for dækning af rimelige omkostninger til genhusning, efter de samme regler og praksis, som gælder for de øvrige typer erstatning efter stormflodsloven. Det betyder bl.a., at forsikringsselskaberne har mulighed for at lægge ud for betaling og fakturere Stormrådet efterfølgende, og at det er forsikringsselskaberne, der skal vurdere om den enkelte skadesramte har et reelt behov for genhusning. Administrationen er underlagt Stormrådets tilsyn og i øvrigt omfattet af de skadesramtes klageadgang til Stormrådet.
Herudover foreslås det, at der kan ydes erstatning til privatpersoner for omkostninger som følge af skimmelsvamp opstået som en direkte følge af en skade på fast ejendom, der er forårsaget af stormflod eller af oversvømmelser fra vandløb og søer. Det foreslås alene, at ordningen udvides til også at yde erstatning til omkostninger til afrensning af skimmelsvamp, som er opstået som en direkte følge af stormflod eller oversvømmelser. Hermed menes, at der alene ydes erstatning til afrensning af skimmelsvamp, som skyldes den vandindtrængning, som stormfloden eller oversvømmelsen har medført. Da mange huse allerede har enten svampesporer eller skimmelsvamp, kan det være svært at afgrænse både tids- og omfangsmæssigt i hvilket omfang skimmelsvampen skyldes stormfloden eller oversvømmelsen eller andre forhold. Derfor foreslås det, at der alene ydes erstatning til dækning af omkostninger til selve afrensningen af skimmelsvamp i den ramte bygning eller de ramte bygningsdele, hvor der er en direkte årsagssammenhæng mellem den indtrådte skade og den vandpåvirkning som oversvømmelsen eller stormfloden har medført. Det er i overensstemmelse med, hvad der er praksis i en række private forsikringsselskaber. Omkostninger til afrensning af skimmelsvamp på løsøre er ikke omfattet – dog bortsat fra påkrævede afrensning af skimmelsvamp i forbindelse med opmagasinering.
I lighed med hvad der allerede gælder for stormflodsordningen i øvrigt, vil det være forsikringsselskaberne, der skal administrere denne udvidelse af erstatningsordningen med mulighed for dækning af rimelige omkostninger til genhusning, efter de samme regler og praksis, som gælder for de øvrige typer erstatning efter stormflodsloven. Det betyder bl.a., at forsikringsselskaberne har mulighed for at lægge ud for betaling og fakturere Stormrådet efterfølgende, og at det er forsikringsselskaberne, der skal sikre, at der sker udbedring af skimmelsvamp-skader efter de nærmere fastsætte regler herom. Administrationen er underlagt Stormrådets tilsyn og i øvrigt omfattet af de skadesramtes klageadgang til Stormrådet.
Endelig foreslås det, at erhvervs- og vækstministeren får hjemmel til at fastsætte nærmere regler om erstatning efter § 4. Det er dels udtryk for en supplerende hjemmel til den eksisterende hjemmel i § 8, stk. 6, og dels er det vurderet nødvendigt at indsætte en hjemmel, som giver ministeren mulighed for at fastsætte nærmere regler om erstatning som følge af skimmelsvamp. Med bestemmelsen får ministeren mulighed for at fastsætte regler om opgørelsesprincippet for erstatningen, afgrænsning af umiddelbart indtrådte skader og indirekte skader, udover hvad der følger direkte af lovens bestemmelser særligt negativlisten. I forhold til genhusning kan ministeren fastsætte nærmere regler om, hvornår genhusning anses for at være nødvendig, krav til dokumentation for udgifter, modregning af sparet leje m.v. Særligt i forhold til skimmelsvamp kan ministeren fastsætte nærmere regler om erstatningens opgørelse og beregning, afgrænsningen af den dækningsberettigede skade, udbedringsniveau, afrensningsmetode og lignende.
Til nr. 3
I den nuværende ordning har den årlige afgift på brandforsikringspolicer siden 2010 været 30 kr. Afgiftsindtægten i stormflodsordningen udgør i dag ca. 130 mio. kr. årligt, hvor ca. 85 mio. går til stormflods- og oversvømmelsespuljen. På baggrund af de foreslåede udvidelser af ordningen og den ændrede praksis i brugen af afskrivninger foreslås det, at den faste årlige afgift til stormflods- og oversvømmelsesordningen forhøjes fra 20 kr. pr. police til 30 kr. pr. police. Således foreslås det, at der på hver enkelt brandforsikringspolice opkræves 30 kr. til stormflods- og oversvømmelsesordningen og 10 kr. til stormfaldsordningen, dvs. i alt 40 kr. pr. police.
Dette vil forøge ordningernes samlede indtægter med godt 40 mio. kr. årligt. Sammen med den midlertidige udvidelse af statsgarantien og udvidelsen af beløbet, som kan opkræves til tilbagebetaling af statsgarantien, er det vurderingen, at dette vil sikre at ordningen hænger sammen økonomisk både i forhold til stormen 5.-6. december 2013 og fremadrettet. Der forventes således herved at kunne være en positiv egenkapital i ordningen i 2017.
Til nr. 4
Det foreslås, at statsgarantien til stormflods- og oversvømmelsespuljen udvides til 400 mio. kr. til og med 2017, da en udvidelse af ordningen og ændring af praksis af nedskrivninger i 2014 forventeligt vil medføre manglende likviditet på ca. 115 mio. kr. Udvidelsen foreslås at bortfalde ved udgangen af 2017.
Til nr. 5
Det foreslås, at den midlertidige afgift til tilbagebetaling af garantien tilknyttet stormflods- og oversvømmelsespuljen forhøjes med 10 kr. til 20 kr. pr. police. Dermed sikres en hurtigere tilbagebetaling af statsgarantien i tilfælde, hvor der sker træk herpå, og ordningens samlede økonomi forbedres dermed, da der ikke skal betales rente i samme omfang som tidligere.
Til § 2
Ikrafttræden
Det foreslås i stk. 1, at ændringerne af lov om stormflod og stormfald træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende. Dette sker af hensyn til sikring af en hurtig ikrafttræden efter lovens vedtagelse, så det nødvendige hjemmelsgrundlag for Stormrådets afholdelse af omkostninger til dækning af genhusning m.v., herunder til at refundere forsikringsselskaberne for deres udlæg for omkostninger til genhusning m.v., som de afholder frem til lovens vedtagelse, er tilvejebragt hurtigst muligt. Dermed skabes der også hurtigst muligt klarhed og tryghed for de familier, der bor i de stormflodsramte områder.
Virkningstidspunktet for erstatningerne for genhusning m.v., skimmelsvamp samt ændringen af afskrivningspraksis er fastsat til at ligge før ikrafttrædelsestidspunktet af hensyn til, at ændringen kan komme de allerede skadesramte som følge af stormfloden i forbindelse med stormen Bodil til gode. Det skal bemærkes, at der er tale om ændringer, der udelukkende er af begunstigende karakter for de skadesramte.
Når lovforslaget er vedtaget kan forsikringsselskaberne iværksætte de fornødne ændringer i IT-systemer, skabeloner m.v. med henblik på at implementere afgiftsforhøjelsen. Denne implementering kan til dels være tidskrævende, hvorfor der kan gå op til 3 måneder før den forhøjede afgift rent faktisk bliver opkrævet.
Lovforslaget har til formål at udvide stormflodsordningens dækningsområde til også at dække udgifter til genhusning, opmagasinering og flytning samt udbedring af skimmelsvamp. Derudover har lovforslaget til formål at justere ordningens økonomi som følge af de foreslåede udvidelser og en ændret praksis i brugen af afskrivninger for fast ejendom.
Med lovforslaget foreslås det, at stormflodsordningens dækningsområde udvides til at omfatte erstatning til privatpersoner for omkostninger til genhusning, opmagasinering og flytning. En række boliger blev ramt af stormfloden efter stormen Bodil i en sådan grad, at der vil være behov for genhusning i en længere periode, fordi boligerne vil være ubeboelige, mens skaderne udbedres. Det foreslås, at erstatningen dækker udgifter til genhusning efter den første måned, samt at erstatningen maksimalt kan udgøre 12.000 kr. pr. måned. Det foreslås desuden, at ordningen udvides til at yde erstatning for omkostninger til udbedring af skimmelsvamp, som er opstået som en direkte følge af stormflod eller oversvømmelser.
Det har vist sig, at der er en forskellig praksis for anvendelse af afskrivning for bygninger og bygningsdele i henholdsvis stormflodsordningen og forsikringsselskaberne. Ændringen i brugen af afskrivningstabeller på fast ejendom kan ske administrativt, men nødvendiggør dog, at finansieringen af ordningen justeres med en midlertidig udvidelse af statsgarantien fra 200 mio. kr. til 400 mio. kr. kombineret med en forøgelse af den årlige afgift, som finansierer ordningen, fra 30 kr. til 40 kr., ligesom den afgift, der opkræves til at tilbagebetale statsgarantien, foreslås ændret fra 10 kr. til 20 kr.
Endelig foreslås det, at lovforslaget gives tilbagevirkende kraft, for så vidt angår dækningen af genhusning m.v. samt skimmelsvamp, således at ændringen kan komme de allerede skadesramte som følge af stormfloden i forbindelse med stormen Bodil til gode.
Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.
Afgivne betænkninger:
Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 4. april 2014
1. Ændringsforslag
Erhvervs- og vækstministeren har stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget.
2. Udvalgsarbejdet
Lovforslaget blev fremsat den 26. februar 2014 og var til 1. behandling den 11. marts 2014. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget. Udvalget anmoder om, at lovforslaget henvises til fornyet udvalgsbehandling efter 2. behandling.
Møder
Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.
Høring
Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og erhvervs- og vækstministeren sendte den 10. januar 2014 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm. del – bilag 126. Den 26. februar 2014 sendte erhvervs- og vækstministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.
Teknisk gennemgang
Den 19. marts 2014 blev der afholdt teknisk gennemgang af lovforslaget i Erhvervs- og Vækstministeriet.
Politisk aftale
Regeringen (Socialdemokratiet og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgik den 26. marts 2014 en aftale om udvidelse af den foreslåede stormflodsordning på en række punkter. Aftalen er optrykt som bilag 2 til betænkningen. Partierne bag aftalen af 26. marts 2014 om udvidelse af stormflods- og oversvømmelsesordningen tilkendegiver, at man i forhold til maksimumbeløbet for genhusning på 12.000 kr. pr. måned forstår, at der er tale om et gennemsnitligt månedligt maksimumsbeløb over den dækkede genhusningsperiode, således at der f.eks. godt kan være dækning for højere udgifter end 12.000 kr. i en eller flere af månederne, så længe at den gennemsnitlige månedlige dækning for genhusningsperioden ikke overstiger 12.000 kr.
Skriftlige henvendelser
Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:
Aktionsgruppen Roskilde/Jyllinge,
Finn N. Andersen, Jyllinge,
Jeanne og John Bollerup-Jessen,
Torben og Charlotte Czepluch, Kolding,
René Eriksen,
Henrik J. Eriksen, Broby,
Foreningen af Lystbådehavne i Danmark,
Frederikssund Kommune,
Johan Gaunitz, Jægerspris,
Gl. Færgegaard Grundejerforning,
Grundejerforeningen Viben,
Erik B. Hansen, Jyllinge,
Cissy Hermanns,
Alex Lund Nielsen, Skævinge,
Lars Olsen, Roskilde,
Johannes Pedersen, Roskilde,
Roskilde Kommune,
Siolit A/S,
Mona Striib, Frederikssund,
Matias Varming, Skibby, og
Søren Willesen, Grevinge.
Erhvervs- og vækstministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget med undtagelse af 2 henvendelser, som ministeren forventes at kommentere inden 2. behandling.
Deputationer
Endvidere har følgende mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget:
Aktionsgruppen Roskilde/Jyllinge,
Finn N. Andersen, Jyllinge,
Foreningen af Lystbådehavne i Danmark,
Johan Gaunitz, Jægerspris,
Gl. Færgegaard Grundejerforening og
Alex Lund Nielsen, Skævinge.
Spørgsmål
Udvalget har stillet 57 spørgsmål til erhvervs- og vækstministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret med undtagelse af 4 spørgsmål, som forventes besvaret inden 2. behandling.
3. Indstilling
Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.
Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.
4. Ændringsforslag med bemærkninger
Ændringsforslag
Til § 1
Af erhvervs- og vækstministeren, tiltrådt af udvalget:
1) I det under nr. 2 foreslåede § 4, stk. 3, udgår i 2. pkt. »den del af«.
[Dækning for omkostninger til genhusning den første måned]
2) I det under nr. 2 foreslåede § 4, stk. 5, indsættes efter »stk. 1-4«: »og anvendelsen heraf«.
[Præcisering af hjemmelsbestemmelse]
3) Efter nr. 2 indsættes som nye numre:
»01. Overalt i loven ændres »8 pct.« til: »5 pct.«, »10 pct.« til: »5 pct.«, »13 pct.« til: »10 pct.«, »18 pct.« til: »15 pct.«, »23 pct.« til: »20 pct.«, »8.000 kr.« til: »5.000 kr.«, »10.000 kr.« til: »5.000 kr.«, og »13.000 kr.« til: »10.000 kr.«
02. I § 6 indsættes som stk. 3 og 4:
»Stk. 3. Den samlede selvrisiko for skader på ejendomme til helårsbeboelse og løsøre efter stk. 1 og 2 kan maksimalt udgøre 30.000 kr.
Stk. 4. Den samlede selvrisiko for skader på fritids- og sommerhuse og løsøre heri kan maksimalt udgøre 50.000 kr.«
03. I § 6 a indsættes som stk. 2 og 3:
»Stk. 2. Den samlede selvrisiko for skader på ejendomme til helårsbeboelse og løsøre efter stk. 1 kan maksimalt udgøre 30.000 kr.
Stk. 3. Den samlede selvrisiko for skader på fritids- og sommerhuse og løsøre heri kan maksimalt udgøre 50.000 kr.«
04. I § 8, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:
»Der kan dispenseres fra anmeldelsesfristen på 2 måneder, såfremt skaderamte er uden skyld i fristoverskridelsen eller der i øvrigt foreligger berettigede, undskyldelige grunde.«
05. I § 8 a, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:
»Der kan dispenseres fra anmeldelsesfristen på 2 måneder, såfremt skaderamte er uden skyld i fristoverskridelsen eller der i øvrigt foreligger berettigede, undskyldelige grunde.««
[Ændring af selvrisiko og dispensationsmulighed for anmeldelsesfrist]
Bemærkninger
Til nr. 1
For at opnå erstatning for genhusning, skal den ?skadesramte have et reelt behov for genhusning m.v., det vil sige, at genhusning skal være nødvendig, fordi boligen, der anvendes som helårsbolig, ikke er beboelig, mens der sker udbedring af skaden. Det er kun i det omfang, at den faste ejendom er en helårsbolig eller et sommerhus, som er undtaget forbuddet om helårsbeboelse i sommerhuse i planlovens §§ 40 eller 41, at der ydes dækning, idet der her er tale om privatpersoners primære bolig, og hvor der derfor er et reelt behov. Behovet for genhusning m.v. skal have længerevarende karakter og således strække sig over mere end 1 måned, før der ydes dækning herfor i stormflods- og oversvømmelsesordningen.
Det foreslås, at også den første måneds genhusning dækkes for skaderamte, som har et behov for længerevarende genhusning i mere end 1 måned. Dette betyder, at skaderamte, som er berettiget til genhusning, får dækket deres omkostninger til genhusning, opmagasinering og flytning i hele den periode, der er behov herfor, med op til 12.000 kr. pr. måned.
Til nr. 2
Det foreslås, at hjemmelsbestemmelsen til at fastsætte nærmere regler om udbetaling af erstatning præciseres, således at det tydeliggøres, at hjemmelsbestemmelsen ikke kun dækker over muligheden for at fastsætte nærmere regler om erstatning og dens størrelse, men at der samtidig gives ministeren mulighed for at fastsætte nærmere regler om anvendelsen heraf.
Med bestemmelsen kan der bl.a. fastsættes nærmere regler i forhold til skaderamtes mulighed for at anvende den udbetalte erstatning mere fleksibelt, få udbetalt kontanterstatning og få udbetalt totalskadeerstatning inden for grænserne af §§ 57 og 58 i lov om forsikringsaftaler.
Med bestemmelsen vil ministeren dermed få mulighed for at fastsætte supplerende regler, bl.a. om at skadesramte kan anvende den tilkendte erstatning til udbedring af bygningen mere fleksibelt og dermed flytte rundt på udgiftsposter i forhold til den foreliggende skadesopgørelse, som skaderamte finder det mest hensigtsmæssigt, dog med respekt for pantets værdi. Af hensyn til at sikre pantets værdi og panthavernes interesser, kan denne mulighed for fleksibel anvendelse af erstatningen benyttes, hvis der ikke er nogen panthavere, eller hvis den skaderamte boligejer på forhånd indhenter en panthavererklæring fra samtlige panthavere med accept af den ændrede anvendelse. Sikring af, at pantets værdi ikke forringes ved en sådan ompostering mellem udgiftsposter, er derfor et forhold mellem den skadesramte og panthaverne. Med denne mulighed for øget fleksibilitet skabes der en alternativ mulighed for erstatningsudbetaling som supplement til stormflodsordningens generelle praksis for erstatningsudbetaling, efter hvilken erstatningen forholdsmæssigt skal anvendes til udbedring af de enkelte skader, som de er opgjort. I den sammenhæng kan Stormrådet også foretage acontoudbetaling af erstatning i henhold til taksationsrapporten af to omgange på op til 40.000 kr., og dermed i alt 80.000 kr., uden forelæggelse af dokumentation for udført arbejde.
I forhold til kontanterstatning kan ministeren fastsætte nærmere regler om, under hvilke omstændigheder og på hvilke betingelser skadelidte kan vælge kontanterstatning fremfor skadesudbedring, herunder at det skal ske med respekt for eventuelle panthavere under iagttagelse af §§ 57 og 58 i lov om forsikringsaftaler. Sigtet er at muliggøre kontanterstatning for såvel helårs-, sommerhus- som erhvervsejendomme, så længe det kan ske under betryggende foranstaltninger, herunder for panthaverne. En sådan mulighed vil derfor være betinget af, at der ikke er nogen panthavere, eller at den skaderamte boligejer på forhånd indhenter en panthavererklæring fra samtlige panthavere med accept heraf. I den forbindelse skal det angives, hvortil udbetaling af erstatning kan ske med frigørende virkning for Stormrådet.
Særlig i forhold til totalskadeerstatning kan ministeren bl.a. fastsætte nærmere regler for, hvornår en bygning anses for at være totalskadet, hvordan værdien af bygningen opgøres, den maksimale erstatning, og hvilke ejendomstyper der er omfattet af ordningens totalskaderegel, herunder at der kan differentieres mellem helårs-, sommerhus- og erhvervsejendomme.
Reglerne, som muliggør øget fleksibilitet, vil som den øvrige del af lovforslaget have virkning fra den 6. december 2013, så alle skaderamte efter stormen den 5.-6. december 2013 får opgjort skaderne og udbetalt erstatning efter de ændrede principper og dermed har mulighed for at gøre brug af den øgede fleksibilitet. Dette gælder også for skaderamte, som allerede har godkendt deres taksatorrapport og fået udbetalt en del eller hele deres erstatning i forbindelse med udbedringen af skaderne. I sidstnævnte tilfælde vil den allerede udbetalte erstatning skulle suppleres af en yderligere kontant udbetaling svarende til differencen mellem den allerede udbetalte erstatning og erstatningen opgjort efter de ændrede principper. Skaderamte kan således ikke kræve, at der sker en fysisk udbedring af allerede udbedrede skader. Ligeledes vil det gælde, at er udbedringen af en bygning allerede begyndt, kan skadesramte ikke kræve totalskadeerstatning. Endelig vil der i tilfælde, hvor udbedringen er igangsat, kun kunne kræves kontanterstatning for et eventuelt restbeløb af erstatningssummen.
Til nr. 3
Det foreslås, at selvrisikoen på fast ejendom generelt reduceres med 3 procentpoint, og at selvrisikoen på løsøre reduceres fra 10 pct. til 5 pct. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at dækningen af de økonomiske konksekvenser af dette forslag sammen med loven i øvrigt sker gennem en afgift på brandforsikringspolicer. Denne afgift er delt i to, en fast afgift, som opkræves løbende på alle policer, og en midlertidig, som opkræves ved træk på den bagvedliggende statsgaranti for stormflods- og oversvømmelsespuljen. Det skal i den forbindelse præciseres, at Stormrådet kan disponere over indbetalingerne således, at disse anvendes økonomisk mest hensigtsmæssigt for stormflodsordningen, herunder også, at der er mulighed for at anvende samtlige indbetalinger til at tilbagebetale et eventuelt træk på statsgarantien, således at ordningen hurtigt kan få afdraget sin rentebærende gæld til staten
For private helårsboliger og sommerhuse, som er godkendt til helårsbeboelse, foreslås det samtidigt, at der indføres et loft over selvrisikoen, for så vidt angår skader på boligen, løsøre heri eller en kombination heraf, på samlet 30.000 kr. Indførelsen af loftet vil betyde, at der for skader på over 600.000 kr. på helårsboliger og sommerhuse, som er godkendt til helårsbeboelse, løsøre heri eller en kombination heraf, maksimalt skal betales en selvrisiko på 30.000 kr.
Det foreslås samtidig, at der for fritids- og sommerhuse indføres et loft over selvrisikoen, for så vidt angår skader på ejendommen, løsøre heri eller en kombination heraf, på samlet 50.000 kr. Indførelsen af loftet vil betyde, at der for skader på over 500.000 kr. på fritids- og sommerhuse, løsøre heri eller en kombination heraf maksimalt skal betales en selvrisiko på 50.000 kr.
Det foreslås desuden, at der indføres en mulighed for, at Stormrådet i særlige tilfælde kan dispensere fra anmeldelsesfristen på 2 måneder, hvis overskridelsen af anmeldelsesfristen beror på forhold, som den skaderamte er uden skyld i, eller hvis der i øvrigt er berettigede, undskyldelige årsager hertil, som f.eks. at den skaderamte har været ude af stand til at foretage anmeldelsen på grund af sygdom, chok el.lign. Dette er udtryk for en kodifikation af Stormrådets hidtidig praksis.
Benny Engelbrecht (S) Poul Andersen (S) Anne Sina (S) Mette Reissmann (S) Karin Gaardsted (S) fmd. Peder Christensen (S) Ole Sohn (S) Ida Auken (RV) Nadeem Farooq (RV) Jeppe Mikkelsen (RV) Steen Gade (SF) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Frank Aaen (EL) Stine Brix (EL) Uffe Elbæk (UFG) Kim Andersen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V) nfmd. Preben Bang Henriksen (V) Torsten Schack Pedersen (V) Jakob Engel-Schmidt (V) Hans Christian Schmidt (V) Hans Christian Thoning (V) Hans Kristian Skibby (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Kim Christiansen (DF) Joachim B. Olsen (LA) Brian Mikkelsen (KF)
Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Emneord: stormflod
Man bør også se på, at nedrive de mest stormflods eller oversvømmelsesudsatte huse.
Det kan ikke være mening, at man igen og igen skal betale til istandsættelse eller genhusning.
Man kunne tænke på følgende regel: Først gang betaler stormflodsfonden 100%, næste gang kun 25% af
omkostningerne for reparationer og genhusning.
Det er samfundsmæssig spild hvis man igen og igen skal betale.
Det er selvfølgelig OK, at man vil hjælpe stormflodsofrene, men det har nogle konsekvenser for stormflodsfonden og den beredskabskapital, der skal stille til rådighed. En gentagelse af 1872-stomfloden kan koste mange milliarder i erstatning - måske 10 milliarder eller mere - og det har man ikke undersøgt. For mig ser det ud til, at man ikke overholder lov om finansiel virksomhed mht. til solvensanalyser for stormflodsfonden.
Der er udviklet modeller til konsekvensberegning af f.eks. 1872- stormfloden således, at man kan få en vurdering af worst case. Det burde man gøre.
Til debatten om service ydelser EU - delstaterne imellem kan der jf Lissabon aft. ART.155 “fremstilles” Overenskomst aftaler som vi ( Danmark ) altid har lavet landene imellem også imellem EU - delstater så de jf National lov harmonere med der tjenesteydelser disse tilbyder Deres borgere .. og for en sikkerhede skyld LÆS art 155 Lissabon tidligere art. 139 i TEF .. De varmeste ønsker returneres venligst.