Dette forslag er fra folketingssamlingen 2012-13 og er derfor afsluttet både i Folketinget og på Parlamentet.dk.

L 120: Forlængelse af beskyttelsestiden for udøvende kunstnere og fremstillere af lydoptagelser, ophør af aftale om overdragelse af en udøvende kunstners rettigheder, udøvende kunstneres ret til årligt supplerende vederlag m.v. (Forslag til lov om ændring af lov om ophavsret. (Forlængelse af beskyttelsestiden for udøvende kunstnere og fremstillere af lydoptagelser, ophør af aftale om overdragelse af en udøvende kunstners rettigheder, udøvende kunstneres ret til årligt supplerende vederlag m.v.).)

L 120: Forlængelse af beskyttelsestiden for udøvende kunstnere og fremstillere af lydoptagelser, ophør af aftale om overdragelse af en udøvende kunstners rettigheder, udøvende kunstneres ret til årligt supplerende vederlag m.v.

STATUS I FOLKETINGET

Vedtaget

Afstemningsresultat

STATUS I PARLAMENTET.DK

Forkastet

Afstemningsresultat

FAKTA OM L 120

Fremsat af: Kulturminister Marianne Jelved (RV)

Fremsat dato: 23.01.2013

Samling: 2012-13

Ministerium: Kulturministeriet

Udvalg: Kulturudvalget (KUU)

L 120 på folketinget.dk

Hvad er et lovforslag?

Ingen brugere har skrevet et resumé af dette forslag endnu...

Fremsættelsestalen

Lovforslaget har til formål at implementere et EU-direktiv fra september 2011 om forlængelse af beskyttelsestiden for ophavsret og visse beslægtede rettigheder – det såkaldte beskyttelsestidsdirektiv.

Der stilles konkret forslag om følgende ændringer i ophavsretsloven: For det første foreslås en forlængelse af beskyttelsestiden for udøvende kunstneres ret til lydoptagelser af disses fremførelser fra de nuværende 50 år til 70 år. Tilsvarende foreslås beskyttelsestiden forlænget for de rettigheder, som fremstilleren af lydoptagelser har til lydoptagelsen.

For det andet foreslås at harmonisere beregningen af beskyttelsestiden for musikværker med tekst, så beskyttelsestiden for både musikværket og teksten bliver beregnet som 70 år fra dødsåret for den længstlevende af enten komponist eller tekstforfatter.

For at sikre at den udøvende kunstner får glæde af den forlængede beskyttelsestid, indeholder lovforslaget nogle ledsageforanstaltninger. Konkret foreslås, at udøvende kunstnere får ret til et årligt supplerende vederlag i den forlængede beskyttelsestid. Dette vederlag skal udgøre 20 pct. af den indtægt, fremstilleren af lydoptagelsen genererer fra de konkrete lydoptagelser i den forlængede beskyttelsestid. Derudover foreslås også, at den udøvende kunstner får ret til at bringe en aftale om overdragelse af rettigheder til ophør, såfremt de overdragede rettigheder ikke i tilstrækkelig grad bliver udnyttet.

Endelig indeholder lovforslaget overgangsbestemmelser, som regulerer i hvilket omfang, de foreslåede lovændringer finder anvendelse på eksisterende rettigheder og eksisterende overdragelsesaftaler.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 31. oktober 2013.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkninger til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.

Tidsplan i Folketinget

Fremsat
23.01.13
1. behandling
31.01.13
2. behandling
04.04.13
3. behandling
09.04.13

Tidsplan på Parlamentet.dk

Debat
23.01.13
Afstemning start
13.03.13
Afstemning slut
08.04.13

UDVALGT INDLÆG IMOD

Jakob Givoni
Hvad er lige meningen med “70 år fra dødsåret for den længstlevende”? Og hvad har pladeindustriens faldende indtægter, som en politisk ordfører (V) henviser til, at gøre med politik?

GÅ TIL INDLÆG

5. Apr 2013 16:47

Hvad er lige meningen med “70 år fra dødsåret for den længstlevende”?
Og hvad har pladeindustriens faldende indtægter, som en politisk ordfører (V) henviser til, at gøre med politik?

5. Apr 2013 20:03
Thomas Huulbæk Titanium
Medlem
 
VERIFICERET

Og hvad har pladeindustriens faldende indtægter, som en politisk ordfører (V) henviser til, at gøre med politik?

Ja. Det forstår jeg heller ikke. Der er ingen tvivl om, at direktivet fra EU er fremkommet efter hårdt arbejde fra industriens lobbyister.

Du burde være logget ind for at kommentere...Mit indlæg er forslaget.
Informér om nye indlæg i denne debat?