Dette forslag er fra folketingssamlingen 2011-12 og er derfor afsluttet både i Folketinget og på Parlamentet.dk.
STATUS I FOLKETINGET
Forkastet
STATUS I PARLAMENTET.DK
Vedtaget
FAKTA OM B 12
Fremsat af: Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Kristian Thulesen Dahl (UUF), Jørn Dohrmann (DF), Morten Marinus (DF), Peter Skaarup (DF)
Fremsat dato: 17.11.2011
Samling: 2011-12
Ministerium: Transportministeriet
Udvalg: Transportudvalget (TRU)
Ingen brugere har skrevet et resumé af dette forslag endnu...
Bemærkninger til forslaget
– Hvordan sikres en driftsrentabel og samfundsøkonomisk fornuftig persontransport i de større byer og mellem byerne og landsdelene?
– Kan togtrafikken sikre en større produktivitet og effektivitet i såvel person- som godstransporten, og hvordan sikres en optimal udnyttelse af ressourcerne?
– Hvordan kan persontransporten på jernbane vinde markedsandele og gøres mere attraktiv?
– Hvordan kan jernbanegodstransporten vinde markedsandele og gøres mere attraktiv?
– Der skal foretages evaluering af de seneste års udlicitering af togdriften i Danmark og i udlandet (EU og andre OECD-lande) med hensyn til målsætningerne om f.eks. en mere rentabel og effektiv drift, brugertilfredshed, regularitet, rettidighed og produktivitet. Her tænkes først og fremmest på persontransporten.
– Der skal foretages evaluering af organiseringen af det samlede tog- og infrastrukturarbejde i Danmark, herunder om der kan hentes inspiration fra bl.a. udlandet til en anden organisering.
– Der skal foretages en analyse af organiseringen af fremtidens togtrafik, i lyset af at der i dag er både en statslig og en regional organisering med DSB og privatbaner, og at der er konkurrence på tværs af grænserne i EU. Der ønskes i den forbindelse en analyse af mulighederne for at sikre DSB de bedste organisatoriske rammevilkår i et konkurrencepræget marked.
– Hvordan sikres de bedste konkurrencevilkår for person- og godstransporten på skinner i et marked præget af offentlige og private aktører, så det sikres, at ressourcerne, herunder offentlige subsidier, bruges bedst muligt, og så de samfundsøkonomiske ønsker om en effektiv infrastruktur og hurtigere transportforbindelser tilgodeses?
– Hvordan vil den mulige stigende konkurrence i EU inden for togdriften influere på udbuddet af togdrift i Danmark og resten af EU, og hvordan skal DSB stilles i en sådan situation? I den forbindelse skal det også analyseres, hvordan der sikres en tilstrækkelig armslængde og nødvendige transparens mellem konkurrenceudsatte og ikkekonkurrenceudsatte aktiviteter.
– Fremtiden omkring Kystbane- og Øresundstrafikken skal analyseres i forhold til EU’s konkurrenceregler m.v. med henblik på at formulere en fremtidig strategi, der rækker ud over de nuværende nødforanstaltninger.
Der er endnu ingen debatindlæg...