B 96: Forbud mod opbevaring af hjemmeværnsvåben i hjemmet (Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod opbevaring af hjemmeværnsvåben i hjemmet.)

B 96: Hjemmeværnsvåben i hjemmet

STATUS I FOLKETINGET

Bortfaldet

STATUS I PARLAMENTET.DK

Vedtaget

Afstemningsresultat

FAKTA OM B 96

Fremsat af: Nikolaj Villumsen (EL), Jørgen Arbo-Bæhr (EL), Pernille Skipper (EL), Frank Aaen (EL)

Fremsat dato: 17.03.2015

Samling: 2014-15 (1. samling)

Ministerium: Forsvarsministeriet

Udvalg: Forsvarsudvalget (FOU)

B 96 i Folketinget

Hvad er et beslutningsforslag?

Ingen brugere har skrevet et resumé af dette forslag endnu...

Beslutningsforslag som fremsat

Folketinget pålægger regeringen at tage initiativ til et forbud mod, at hjemmeværnsfolk må opbevare deres våben i hjemmet.

Bemærkninger til forslaget

Den 14. februar 2015 blev København ramt af et forfærdeligt terrorattentat, da en ung, radikaliseret mand skød og dræbte to og sårede mindst fem personer.

Attentatet er siden blevet analyseret flittigt, og det diskuteres, hvordan og hvorfor det skete. I den forbindelse er det kommet frem, at det våben, der blev anvendt ved angrebet mod et debatarrangement i Krudttønden på Østerbro, var et såkaldt M/95-gevær, som stammer fra hjemmeværnet, og som var blevet stjålet ved et hjemmerøveri i 2013.

Det rejser naturligt nok spørgsmålet, om den danske befolkning kan føle sig sikker i forhold til, at et stort antal hjemmeværnsfolk – faktisk mere 4.300 personer – opbevarer deres våben i hjemmet.

Terrorattentatet i København tyder på, at svaret på det spørgsmål er nej.

Enhedslisten mener derfor, at det er på tide, at der indføres et forbud mod, at hjemmeværnsfolk kan opbevare deres våben i hjemmet.

Tidligere kritik af ordningen er blevet tilbagevist med, at det har gjort det muligt for hjemmeværnsfolkene hurtigt at komme ud på øvelser, at de ikke først skal hente deres skydevåben på et centralt lager. Hjemmeværnsfolkene har til gengæld skullet opbevare deres våben under sikre forhold, hvor våbnene skal opbevares i godkendte våbenskabe og med såkaldt dobbelt sikring.

Det forfærdelige attentat mod Krudttønden viser imidlertid med al tydelighed, at hjemmeværnsvåbnene ikke opbevares tilstrækkelig sikkert i hjemmeværnsfolkenes hjem.

Attentatet den 14. februar 2015 afstedkom da også, at hjemmeværnet selv ville undersøge mulighederne for yderligere sikring af våbnene, og den 9. marts 2015 oplyste hjemmeværnet, at det havde besluttet, at hjemmeværnsfolkene skal aflevere bundstykkerne til deres våben, så våbnet ikke kan affyres.

Enhedslisten mener imidlertid, at dette tiltag ikke er tilstrækkeligt, og at tiden nu er inde til, at der handles markant, før flere hjemmeværnsvåben havner i de forkerte hænder.

Derfor bør regeringen indføre et forbud mod, at hjemmeværnsfolk må opbevare deres våben i hjemmet.

Tidsplan i Folketinget

Fremsat
17.03.15
1. behandling
07.05.15
2. behandling
04.06.15

Tidsplan på Parlamentet.dk

Debat
17.03.15
Afstemning start
24.03.15
Afstemning slut
04.06.15

Emneord: våben

Relaterede forslag:

27.01.2016 L 107: Knive og blankvåben

Der er endnu ingen debatindlæg...

Du burde være logget ind for at kommentere...Mit indlæg er forslaget.
Informér om nye indlæg i denne debat?