Dette forslag er fra folketingssamlingen 2012-13 og er derfor afsluttet både i Folketinget og på Parlamentet.dk.

B 77: At sikre en gebyrfri bankkonto til alle (Forslag til folketingsbeslutning om at sikre en gebyrfri bankkonto til alle.)

B 77: Gebyrfri bankkonto til alle

STATUS I FOLKETINGET

Forkastet

Afstemningsresultat

STATUS I PARLAMENTET.DK

Forkastet

Afstemningsresultat

FAKTA OM B 77

Fremsat af: Frank Aaen (EL), Stine Brix (EL)

Fremsat dato: 12.03.2013

Samling: 2012-13

Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet

Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget (ERU)

B 77 i Folketinget

Hvad er et beslutningsforslag?

Ingen brugere har skrevet et resumé af dette forslag endnu...

Beslutningsforslag som fremsat

Folketinget pålægger regeringen at udarbejde et lovforslag, der sikrer, at alle, som modtager indkomster fra det offentlige, har adgang til en gebyrfri indlånskonto til modtagelse af de overførsler, de har ret til. Det skal være muligt at hæve fra kontoen med dankort eller kontant uden gebyr.

Lovforslaget skal fremsættes inden sommeren 2013.

Bemærkninger til forslaget

De private pengeinstitutter er begyndt at tage gebyrer for at oprette almindelige indlånskonti. For almindelige lønmodtagere og modtagere af offentlige ydelser medfører tvungne gebyrer en urimelig skat, hvis det ikke kan lade sig gøre at få udbetalt f.eks. kontanthjælp, pensioner, sygedagpenge, børneydelse osv. uden at have en bankkonto, som ydelsen kan overføres til uden betaling af et gebyr.

Gebyret rammer socialt skævt, fordi det rammer dem, der har mindst. F.eks. skal kontanthjælpsmodtagere typisk betale, mens millionæren kan modtage for meget betalt skat på en gebyrfri konto.

Forslagsstillerne mener derfor, at det er afgørende, at alle borgere i Danmark har adgang til en gebyrfri konto til udbetaling af overførsler fra det offentlige.

Aftalen mellem erhvervs- og vækstministeren og Finansrådet den 30. januar 2013 ændrer ikke ved, at banksektoren fortsat kan kræve gebyrer af almindelige bankkunder, herunder dem, der har allermindst. Derfor skal regeringen sikre alle borgeres ret til en gebyrfri konto. Det er den eneste vej til at forhindre en særskat for de fattigste – en særskat, der tilmed tilfalder bankerne og ikke fællesskabet.

I lovforslaget skal indgå, hvordan administrationen af og udbetalingen fra den gebyrfri konto skal foregå. En mulighed, som bør overvejes, er at lade Nationalbanken administrere disse konti. For at sikre en gebyrfri udbetaling af kontanter bør det ligeledes inddrages, hvordan der kan etableres et samarbejde med posthuse eller andre offentlige landsdækkende institutioner, der gebyrfrit kan gennemføre kontante udbetalinger.

Tidsplan i Folketinget

Fremsat
12.03.13
1. behandling
21.05.13
2. behandling
04.06.13

Tidsplan på Parlamentet.dk

Debat
12.03.13
Afstemning start
28.05.13
Afstemning slut
03.06.13

13. Mar 2013 11:58
Thomas Huulbæk Titanium
Medlem
 
VERIFICERET

Selvom jeg er træt af, at det næsten er et krav at have en konto i en bank i dag, så synes jeg ikke, at forslaget er nogen god idé. Det eneste der sker er, at udlånsrenten hæves for alle kunder eller at alle andre kunder betaler et større gebyr - bankerne vil ikke tjene færre penge.

I stedet bør kunderne overveje banker, der tilbyder de bedste betingelser.

Du burde være logget ind for at kommentere...Mit indlæg er forslaget.
Informér om nye indlæg i denne debat?