B 157: At arbejde for at inddrage Det Demokratiske Unionsparti (PYD) og andre sekulære grupper i fredsforhandlingerne i Syrien (Forslag til folketingsbeslutning om at arbejde for at inddrage Det Demokratiske Unionsparti (PYD) og andre sekulære grupper i fredsforhandlingerne i Syrien.)

B 157: Fredsforhandlingerne i Syrien

STATUS I FOLKETINGET

Bortfaldet

STATUS I PARLAMENTET.DK

Forkastet

Afstemningsresultat

FAKTA OM B 157

Fremsat af: Nikolaj Villumsen (EL), Eva Flyvholm (EL), Christian Juhl (EL), Søren Søndergaard (EL), René Gade (ALT), Rasmus Nordqvist (ALT)

Fremsat dato: 04.04.2016

Samling: 2015-16

Ministerium: Udenrigsministeriet

Udvalg: Forsvarsudvalget (FOU)

B 157 i Folketinget

Hvad er et beslutningsforslag?

Ingen brugere har skrevet et resumé af dette forslag endnu...


Beslutningsforslag som fremsat

Folketinget pålægger regeringen at sikre, at Danmark hjælper til at styrke fredsforhandlingerne i Syrien ved at arbejde for, at Det Demokratiske Unionsparti (PYD) og andre sekulære grupper inddrages i forhandlingerne.

Bemærkninger til forslaget

Beslutningsforslaget fremsættes på baggrund af den igangværende fredsproces, der skal sikre en fredelig udgang på krigen i Syrien.

Krigen i Syrien har stået på i 5 år, ødelæggelserne er omfattende, og den humanitære situation katastrofal (»Syrian Arab Republic«, www.unocha.org). Siden krigen brød ud i 2011, har der været en række initiativer med henblik på at igangsætte fredsforhandlinger, indtil videre dog uden succes. Den 1. februar 2016 annoncerede FN starten på en ny runde af fredsforhandlinger i Genève, bakket op af EU, USA, Den Arabiske Liga, Rusland, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Saudi-Arabien, Tyrkiet, De Forenede Arabiske Emirater, Iran, Irak, Italien, Jordan, Libanon, Kina, Egypten, Oman og Qatar. Omkring forhandlingsbordet sad repræsentanter for Assadstyret, repræsentanter fra en oppositionskoalition af 34 grupper støttet af Saudi-Arabien og nogle oppositionsmedlemmer støttet af Rusland. Det Demokratiske Unionsparti (PYD) er ikke inviteret med, da Tyrkiet protesterer mod deres deltagelse. Forhandlingerne blev dog hurtigt suspenderet, da parterne ikke ville sidde i samme rum. Den 14. marts 2016 blev forhandlingerne genoptaget, og de er fortsat i gang. Tyrkiet nægter fortsat at lade PYD deltage.

Det kurdiske selvstyre i Nordsyrien ledet af Det Demokratiske Unionsparti (PYD) og Det Kurdiske Nationale Råd (KNC) har spillet en vigtig rolle i krigen og særlig i kampen mod ISIL. De Kurdiske Selvforsvarsstyrker (YPG), der er selvstyrets militære organisation og den militære gren af PYD, var de første til succesfuldt at slå ISIL tilbage, som vi bl.a. så det med befrielsen af Kobane. Siden da har YPG været med til at danne alliancen De Syriske Demokratiske Styrker (SDF), der forener kurdere, arabere, assyrere, turkmenere og armenere. Det sekulære og demokratisk indstillede SDF har siden deres dannelse i oktober 2015 opnået betydelige sejre over ISIL. Det Demokratiske Unionsparti (PYD) er det vigtigste oppositionsparti i de kurdiske områder af Nordsyrien. De ønsker efter krigen at forsætte med demokratisk selvstyre i de kurdiske områder.

Hvis fredsforhandlingerne skal føre til en bæredygtig og varig fred i Syrien, er det afgørende, at alle sekulære og demokratisk indstillede parter inddrages i forhandlingerne. Det er derfor afgørende, at Danmark presser på for, at PYD og andre sekulære grupper, herunder de grupper, der er tilknyttet SDF, inddrages i forhandlingerne.

Tidsplan i Folketinget

Fremsat
04.04.16
1. behandling
19.04.16
2. behandling
03.05.16

Tidsplan på Parlamentet.dk

Debat
04.04.16
Afstemning start
11.04.16
Afstemning slut
03.05.16

Emneord: syrien

Relaterede forslag:

04.04.2016 B 158: Genopbygning og humanitær hjælp til Kobane og andre ødelagte områder i Syrien

30.03.2016 B 108: Udsendelse af yderligere danske militære bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL i Irak og Syrien

19.03.2015 B 99: Forbud mod at danske statsborgere og herboende udlændinge rejser ind i Syrien og Nordirak og effektive reaktionsmuligheder ved overtrædelse af forbuddet

30.09.2014 B 124: Støtte til kurdernes kamp mod ISIL i Syrien

Der er endnu ingen debatindlæg...

Du burde være logget ind for at kommentere...Mit indlæg er forslaget.
Informér om nye indlæg i denne debat?