Der er fuld knald på § 20 spørgsmålene til skritflig besvarelse og det er ikke mindst takket været Martin Geertsen; nyvalgt folketingsmedlem for Venstre. Vi er allerede oppe på 351 stillede spørgsmål og Martin har stillet 37 af dem - lidt over 10 % og ret godt gået af et nyt folketingsmedlem.
Mener statsministeren, at der er principielle forhold, som siden valgkampen i 2007 har ændret sig i en retning, der gør, at den nuværende regering ikke længere kan støtte sit eget forslag om at indføre en ret for et mindretal i Folketinget til at iværksætte uvildige kommisionsundersøgelser?
Selvom det kan være svært at se, hvorfor partiet Venstre - som er imod et sådant tiltag - skulle være interesseret i spørgsmålet (bortset fra udstilling af regeringens svaghed selvfølgelig), så er det et interessant spørgsmål. Svaret fra statsminister Helle Thorning-Schmidt er et eksempel på, at der ikke er garanti for egentligt svar bare fordi § 20 spørgsmål svares under ministeransvar.
For mig er det vigtigt, at Folketinget har tilstrækkelige muligheder for at føre kontrol med den til enhver tid siddende regering. Det sikrer nemlig, at tingene går ordentligt for sig.
Som det fremgår af regeringsgrundlaget, vil regeringen derfor indlede en dialog med alle Folketingets partier om, hvordan vi sammen kan fremme den parlamentariske kontrol med regeringen.
En del af disse drøftelser med Folketinget om den parlamentariske kontrol vil være spørgsmålet om de nærmere rammer for nedsættelse af undersøgelseskommissioner.
Jeg elsker det svar! Det er genialt, det der! Det er et helt klassisk eksempel på et såkaldt ikke-svar, der ofte gives til journalister, men det kan selvfølgelig også bare bruges til folketingsmedlemmer. Spørgsmålet bliver ikke besvaret og det går ikke Martins næse forbi og han replikerer:
Mener statsministeren, at svar på spørgsmål nr. S 299, lever op til regeringens egen målsætning i regeringsgrundlaget om at »bestræbe sig på at besvare spørgsmål fra Folketingets fyldestgørende og inden for tidsfristen«?
Hah! Tag dén, Thorning! Der er endnu ikke svaret på spørgsmålet, men man må næsten gå ud fra, at ja, det mener hun faktisk. Martin Geertsen har i samme forbindelse også stillet følgende spørgsmål:
Mener statsministeren, at særlige parlamentariske forudsætninger bør være tilstede for, at regeringen fremsætter lovforslag om at indføre en ret for et mindretal i Folketinget til at iværksætte uvildige kommissionsundersøgelser?
Og:
Hvornår mener statsministeren, at regeringens bestræbelse på at besvare spørgsmål fra Folketinget fyldestgørende og inden for tidsfristen, bør gælde?
Og:
Mener statsministeren, at der bør indføres yderligere klagemuligheder for medlemmer af Folketinget, som ikke mener at have fået besvaret spørgsmål fyldestgørende og inden for tidsfristen?
I bloggens redaktion ser vi ængsteligt (læs: med angst) frem til svarene.
Martin Geertsen er kun overhalet af Mads Rørvig (V) som mest ivrige spørger. Websitet hvem stemmer hvad har en fin liste over spørgere.
Også en relevant indslag. Læg mærke til Jelveds dybe suk; hun skammer sig med rette.