Det er helt op til statsministeren, hvornår hun vil udskrive folketingsvalg, men valget bliver med sikkerhed afholdt senest den 15. september i 2015. At det i det hele taget er hendes beslutning er nedskrevet i grundloven, og der kan være delte meninger om ordningen - en af fordelene er, at hun kan udskrive valg, hvis samarbejdet i folketinget går helt i stå. Derimod kan det være en ulempe demokratisk set, at hun kan udskrive valg på det mest gunstige tidspunkt; altså, når meningsmålingerne flyver højt.
Der gættes frit og meget, når det, som nu, går specielt dårligt for oppositionen. Det bliver kun værre, jo tættere vi kommer på deadline. For nye partier, der ønsker at opstille til valget, er der ekstra meget på spil, fordi de skal nå at indsamle 20.260 vælgererklæringer, som skal afleveres 15 dage inden valget. Tallet 20.260 er 1/175 (antal danske medlemmer på tinge) ganget med 3.545.368, som var antallet af gyldige stemmer afgivet ved valget i 2011. Det er en besværlig procedure, der koster mange ressourcer, men heldigvis en, der sandsynligvis ændres inden andetkommende folketingsvalg. Man kan stadig med en god portion mod og selvtillid vælge at opstille uden for parti i egen kreds - det kræver kun 150 underskrifter.
Det er selvfølgelig en af demokratiets grundpiller, at man har mulighed for at stille op. At der overhovedet skal indsamles et minimum antal erklæringer er mest af praktiske hensyn - det betyder også, at du bør støtte op om ordningen og mindst én gang i valgperioden støtte et parti. Det er faktisk også det maksimale du må støtte, for hvis du først har underskrevet én erklæring i perioden, kan du ikke støtte andres opstilling. Selv hvis det var overskueligt at lade alle opstille uden indsamling af erklæringer eller med et meget mindre antal, så er det en dårlig idé med vores nuværende valgsystem. Det ville nemlig føre til stort stemmespild for de, der stemmer på partier, der ikke når spærregrænsen på 2 pct.

Fokus på miljøet
Det er svært at gøre sig til dommer over, hvilke partier der er seriøse, så denne gennemgang af de nye partier kan være både mangelfuld, misvisende og generelt dårligt journalistisk arbejde!
Vi lægger ud med Danskernes Parti. De udtaler selv, at de vil vente til næste runde med opstilling, og derfor virker det ikke som en god idé at underskrive deres vælgererklæring. Gør også op med dig selv om det er værd at satse på Peter Brixtoftes Velfærdspartiet, der heller ikke har set den store aktivitet siden stiftelsen. I samme kategori finder vi måske også Folkelisten.dk og Miljødemokratiet.
Blandt de partier, der ser ud til at arbejde for vælgerstøtte, finder vi det ældste parti på listen: Miljøpartiet Fokus. Formanden Christian H. Hansen har tidligere siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti (1998 - 2010), og nu vil han have mere fokus på dyrevelfærd, økologi og folkesundhed.
Vi skal værne om vores jord, vores vand, vores dyr og vores planter og derfor støtter vi etableringen af nationalparker. Men de kan ikke stå alene. Vi skal også passe på alle vores skønne enge, skove, heder, søer, vandløb og moser. For Miljøpartiet Fokus er det en hjertesag, at vi beskytter den smule af vores smukke natur, vi stadig har tilbage, og at så meget som muligt af den tabte natur retableres til gavn for dyr og mennesker.
— Miljøpartiet Fokus
Fokus mener dog, at de først vil nå målet, når Vestager har ændret proceduren for indsamlinger, og det er ikke overvejende sandsynligt, at det vil ske inden næste folketingsvalg. I det hele taget er der flere partier, som afventer den digitale løsning til indsamling af vælgererklæringer.
Ruth Evensen vil med Frihedskæmperne have Danmark helt ud af EU - Danmark skal ikke overgives til fremmede magter, kirke og stat skilles og partiet mener ikke det er bevist, at global opvarmning er menneskeskabt.
Drop skat på CO2! Det er ikke bevist, at global opvarmning er menneskeskabt. CO2 er ikke forurening. Miljøet skal værnes om.
— Frihedskæmperne
Det mundrette Det Demokratiske Parti 2012 er stiftet af Per Ørum Jørgensen, ligeledes tidligere folketingsmedlem, men han er ikke længere politisk aktiv. Som flere andre partier mener de heller ikke, at de kan kategoriseres som røde eller blå - du kan eventuelt læse deres 12 principper. De er først lige gået i gang med at indsamle erklæringer på Hjallerup Marked, men Morten Cassøe (politisk formand) mener, at de nok skal nå i mål.
For at inddrage og engagere borgerne bør vort demokrati styrkes med større anvendelse af demokratiske redskaber som folkeafstemninger og høringer i vigtige lokale, nationale og internationale spørgsmål. God forvaltningsskik skal tage udgangspunkt i respekten for det enkelte menneskes værdighed og demokratiske ret.
— Demokraterne

Lars Egmose, tidligere fremskridtsmand, vil også gerne have Danmark ud af EU med Frihedspartiet. Der skal flere elektroniske folkeafstemninger til, integrationspolitikken skal ophæves, masseindvandringen stoppes og indkomstskatten afskaffes. Selv om Fremskridtspartiet stadig eksisterer, så er dette nok den mest seriøse arvtager; telefonnummereret er i øvrigt registreret under Fremskridtspartiets Ungdom.
Integrationspolitikken skal ophæves, ligesom de ved integrationspolitikkens praksis tildelte opholdstilladelser og/eller statsborgerskaber som minimum skal revurderes og efterfølgende føre til udvisning.
— Frihedspartiet
Aktiviteten er ikke overvældende, og jeg har ikke fået svar tilbage om status på deres indsamling.
Dukker, demokrater og alternativer
Forenede Demokrater beskriver sig selv som et nyt centrum-venstre parti med værdigrundlaget demokrati, medmenneskelighed og velfærd.
Demokrati er ikke en naturlov og kræver at borgerne til stadighed kæmper for og medvirker til en fortsat udvikling af demokratiet. Nogle af de største demokratiske udfordringer er teknokratiske tendenser, hvor embedsmænd snarere end politikere, overtager styringen af samfundet, samt hensyntagen til mediestrategier og spin har taget overhånd på bekostning af ægte dialog og debat.
— Forenede Demokrater

Deres status kendes heller ikke, men de er i hvert fald til stede på Folkemødet på Bornholm, så der kan du måske få mere information.
Protestpartiet Dukkepartiet kunne som de første præstere en ½-digital vælgererklæring. Det betyder, at vælgerne kan underskrive digitalt med mus/finger/trackpad, hvorefter partiet sørger for at printe erklæringen ud og aflevere den i det korrekte folkeregister. Så sendes den tilbage til vælgeren, der på en eller anden måde skal videreekspedere den til partiet. Partiet kan ikke oplyse, hvor langt de er med indsamlingen, men oplyser, at de indsamler aktivt.
Dukkepartiet er et samlingspunkt for alle, der hverken kan eller vil stille sig tilfreds med den aktuelle udformning af det politiske landskab. Partiet består af en gruppe borgere, der ønsker at tage et opgør med vores demokratiforståelse. Et opgør, der skal udstille tomheden for derigennem at genstarte demokratiet.
— Dukkepartiet
Den samme teknik (og samme programmør) benytter Alternativet sig af. Partiet er blandt andet stiftet af tidligere kulturminister Uffe Elbæk, og der er arbejdet en del med crowdsourcing af deres politiske program. Det betyder, at partiets politik ikke var klar samtidig med stiftelsen, men i stedet er blevet udviklet af de borgere, der havde lyst til at deltage. Det endte med at være ret mange - cirka 700, jeg deltog også selv - og projektet endte i et program, der senere blev vedtaget (med ændringer) på årsmødet.
Alternativet er et generøst, handlingsorienteret internationalt parti med særligt fokus på seriøs bæredygtig omstilling, en ny politisk kultur og fællesskabets og den enkeltes entreprenante skaberkraft.
— Alternativet
Partiprogrammet er dynamisk, anderledes, visionært og forsøgt dannet ud fra kerneværdierne mod, generøsitet, gennemsigtighed, ydmyghed, humor og empati. For Alternativet ser det ud til at gå relativt godt med indsamlingen.
Siger Birgit sandheden?
Derudover er der rigtig mange partier, som det ikek er nemt at finde information om. Fx det interessante Birgit siger sandheden, der - ligesom mange andre af partierne på listen - nok er en blanding af seriøsitet, frustration og humor. Af dem det har været muligt (læs: nemt) at finde frem til, kan du vælge at se nærmere på Basoreli, Solidaritet, Visions-Partiet, Nordisk Union, Sofapartiet, Folkedemokraterne, Fælles Partiet, Aktive Ældre, Demokratisk Europa, Rationelt folkeparti, Nær-demokratiet, Nydemokratiet, Folkets Frie Valg, De grønne socialliberale, CenterPartiet, Internetpartiet, Partiet for social udvikling, Lavere skatter og afgifter, Respektpartiet og Demokratisk Norden.
Til de intereserede, så har Forenede Demokrater nu svaret, at de indsamler aktivt - men har indsamlet under 1.000 vælgererklæringer. Steen Hartmann: