Blogger Thomas Huulbæk Titanium

Thomas Huulbæk Titanium har stiftet Parlamentet.dk. I bloggen fortæller han fortrinsvis om udviklingen af sitet og foreningen - men også om alt muligt andet, han kan komme i tanke om.

Hvad ellers?
Thomas er udvikler i sikkerheds- og supportvirksomheden, Sikker.net ApS. Han er født i 1976.

Tidligere skrevet

December 2017

14: Mens vi venter


Oktober 2016

5: Katte på forsiden


August 2015

18: Knappen med de gode historier


Juni 2015

17: Dagen før dagen


April 2015

4: Hvem skal jeg stemme på?


September 2014

9: Aarhusianske middage og medborgerskaber


August 2014

22: Et par bæredygtige kurser


Juni 2014

10: Underskriv din vælgererklæring


Maj 2014

21: Patentdomstolen - ja eller nej?


April 2014

10: Hvad NemID har kostet mig?


Marts 2014

10: Mandatometeret


Februar 2014

17: Pind og giraffen


Januar 2014

22: Tidsmaskinen


November 2013

19: Lidt om erfaringer med SKAT og Nets

11: Folketingets dummeste eller klogeste politiker


Oktober 2013

28: Hvem skal jeg stemme på?

16: Om hvordan tal læses op

4: Hvis jeg nu var Uffe Elbæk


September 2013

4: Folketingets dummeste politiker

3: Folketinget og åbne data


August 2013

4: Lidt om folketingsåret 2012-13


April 2013

30: Sommertid = kursustid

17: Statistik 101

6: Ret til… hvad?


Januar 2013

22: Det skal kunne betale sig at arbejde


Oktober 2012

12: Lidt om valgsvindel


August 2012

3: Det er fredag og jeg ringer til Duracell


Juli 2012

4: Summerschool, anyone?


Maj 2012

24: Om at vælge et valgsystem


Marts 2012

23: Modeller og andet godt


Februar 2012

16: At kontakte Socialdemokratiet

8: Vi er snart klar med NemID


Januar 2012

10: Konsensus, clearingsaftaler, grundloven og den sociale kontrakt

4: Forslag fra borgerne til politikerne - en kort status


December 2011

9: Hvad har afstemninger med Folketingets logo at gøre?


November 2011

11: Løftebrud, kontraktpolitik, newspeak & spin

2: Vil ministeren garantere… ?


Oktober 2011

28: Du skal ikke forvente svar fra dine ansatte

26: Min blog er nok lidt for meget brok

4: Man skal da læse regeringsgrundlaget?

3: Borgernes egne forslag til Folketinget


September 2011

16: Regeringen er død - længe leve regeringen

14: Folketingsvalget i 2011


August 2011

19: Har ministeren en holdning til… ?

11: Ytringsfriheden versus Markedsføringsloven

5: Mens vi venter…


Juni 2011

29: Parlamentet.dk på kampagnesporet

27: Sagde Rasmus Jarlov virkelig det?

18: Der går lige et par dage ...


Maj 2011

19: Blok, blok og atter brok

3: Historien om gebyret og andre glidebaner


April 2011

6: Lidt om Folketingets arbejde


Marts 2011

25: Mener ministeren, at… ?

11: Hvor enig jeg er med medlemmerne af Folketinget


Februar 2011

18: Den hundrede abe og andre historier


Januar 2011

29: 10 dages parlamentarisk arbejde

19: Udvikling, udvikling, udvikling

6: Blandede udviklingsbolscher


December 2010

31: Årets sidste spadestik

21: Lidt mere udvikling + design

17: Roder med afstemningssystemet

16: Søgning, blogs og teknik

15: Sygdom og flere undskyldninger

13: Hvad sker der, Thomas?!

2: De sidste par dage…


November 2010

28: Doven søndag

27: Min personlige blog

Den Personlige

af Thomas Huulbæk Titanium den 9. September 2014
Læst 2472 gange

Aarhusianske middage og medborgerskaber

Foreningsdanmark kan være enormt ekskluderende

I tirsdags var borgmester Jacob Bundsgaard vært for arrangementet Middag og Medborgerskab i Stakladen i Aarhus. Middagen og de mere end 250 deltagere skulle markere startskuddet til arbejdet med Aarhus' første officielle medborgerskabspolitik.

Middagen foregik på den måde, at Dacapo spillede et stykke teater, der skulle sætte tankerne i gang hos deltagerne. De otte paneldeltagere kom med deres synspunkter, hvorefter der var kommentarer fra salen - og sådan fortsatte det så i de par timer, som middagen varede. Det kom der faktisk rigtig mange gode pointer ud af, og jeg tog et par noter, som jeg hermed kaster lidt rodet op til inspiration.


Paneldeltagere ved Middag og Medborgerskab

I panelet stod Annemarie S. Zacho-Broe (Sundhedschef, Aarhus Kommune), John Fogde (Pressechef, Northside Festival), Jens Winther (Leder, Det Boligsociale Fællessekretariat), Vibe Voetmann (Formand, Frivilligrådet), Arno Victor Nielsen (Filosof og debattør), Rosita Ahmadian (Formand for Idrætsforeningen Viby Syd), Paul Natorp (Stifter af Sager der Samler) og borgmester Jacob BundsgaardTina Lindbæk, formanden for udvalget, var også til stede.

John Fogde fortalte om, hvordan de lægger meget ud til gæsterne for at få dem til at involvere sig så meget som muligt. Så de kommer med i beslutningsprocessen og er med til direkte at påvirke festivalen. Altså, hele tiden spørge. Og det er meget relevant - hele tiden at spørge så medejerskabet realiseres.

Derfor er temaet for medborgerskab inklusion kontra eksklusion.

Det nytter nemlig ikke noget at skabe behov ud fra løsninger. Det skaber ikke værdi at trække ting ned over hovedet på borgerne uden at involvere dem først. På den måde bliver borgerne meget mere brugere end medborgere.

Medborgerskab?!

Der var også fra flere sider tale om et nødvendigt opgør mod en overinstitualisering. Fx nævnte Vibe Voetmann, problemet med en fyr, der bare gerne ville give ældre nogle oplevelser ved at køre dem rundt i sin rickshaw. Men hvad hvis den vælter og passagereren kommer til skade? Kommer der så en regning og hvem skal så betale?

Vi glemmer, at ældre godt kan tage valget selv.

Hun var også inde på, at Foreningsdanmark kan være enormt ekskluderende.

Det var altid kontante Arno Victor Nielsen enig i og påpegede, at medborger er noget, man bliver. Det var vistnok Jens Otto krag, der brugte udtrykket første gang i 1956. At være medborger stiller visse basiskrav, mener han; en bolig, en vis levefod, og så fremdeles. Han mener, at dagpengeordningen skubber borgere ud af medborgerskabet. Ejegode passer på det, de ejer og det skaber medborgerskab. Derfor er temaet for medborgerskab inklusion kontra eksklusion. Han var i det hele taget imod, at det offentlige skal blande sig ud over at skabe rammer - hvor rammerne så mere eller mindre kun er inklusionsmulighed i form af, at basiskrav eksisterer.

Boligløse Jens var inde på, at han ikke har lov til at stå stille på Klostertorv, skal fjernes fra bybilledet og får bøder. At han føler sig som en b-borger og slet ikke medborger. De 630 (mener jeg han sagde) i samme situation føler sig ikke som medborgere og opfattes måske heller ikke som medborgere.

Flere andre var uenige med Arno og mente, at medborger bare er noget man er - ikke noget, man bliver. Men én ting er selvfølgelig, hvordan medborgerskab objektivt opfattes; noget helt andet er de subjektive opfattelser, som nemt ender i eksklusion. Derfor kræver medborgerskab også en omfattende gensidig respekt og forståelse for de forskellige virkeligheder, som folk lever i. Fx var Rosita inde på, at man ikke bare kan være medborger alene; det begreb giver ingen mening. Derfor er der også brug for en accept af indvandrere som medborgere.

Der var fra flere sider alvorlig bekymring over, at kommuner skærer forskellig arbejdskraft væk og erstatter den med frivillige. At hele idéen om en medborgerskabspolitik i virkeligheden handler om nedskæringer. En kvinde pointerede i den forbindelse, at hun var ledsager for en ældre nabo, men at hun ikke havde kræfterne til det; hun var ikke professionel og orkede det næsten ikke. Men der var ikke andre - ledsagerordningen var skåret væk. I den forbindelse påtalte Jens Winther, at man skal have lov til at sige nej.

Det gentog han et par gange i flere forbindelser, og den er lidt svær at sluge. For kan man bare sige nej? Mister man så ikke sig selv? Jeg tror, at det er ret svært bare at lukke af for medfølelse uden at medborgerskabet forsvinder. Men i hvert fald lod der til at være bred enighed om, at man ikke bare kan lade amatører / frivillige overtage arbejdet fra professionelle.

I det hele taget var der meget tale om et nødvendigt opgør med processer, som Paul Natorp var en del inde på. Han talte også om, at handler meget om at være med i forhold til demokratiet. Måske skulle der laves en demokratidag? Sager der Samler startede som en frivllig forening, men på et tidspunkt stod valget mellem at få støtte eller blive set som grådig. Valget blev at lave en erhvervsdrivende forening, og det havde blandt andet årsag i, at det er svært for innovative foreninger at leve op til givne former - de er måske ikke altid så egnede.

Hold din egen middag

Det er meget interessant med dette medborgerskabsudvalg. Det består af lige dele politikere og tilfældigt udvalgte borgere.

Formålet er, at intensivere og kvalificere samarbejdet med borgere, foreninger og virksomheder, så vi bliver bedre til at løse opgaverne sammen og på en ny måde.

De skal være færdige i december 2015 og det bliver spændende at følge udviklingen. Jeg håber, at det ikke kommer til at handle alt for meget om institutionaliseret frivillighed.

De lægger løbende referater op, så der er god åbenhed om projektet, og hvis du selv har mod på at holde en medborgerskabsmiddag med 10-12 deltagere, så er det også en mulighed. Du får en købmandskurv, nogle temaer og dilemmaer og det er vel aldrig at foragte?

Emneord: medborgerskab civilsamfund #medaarhus

Relateret indhold:

Vi fandt ingen relaterede artikler...

Der er endnu ingen kommentarer...

Du burde være logget ind for at kommentere...Skriv indlæg


Informér om nye indlæg i denne debat?