Så blev de to første beslutningsforslag sendt videre til Folketingets medlemmer. Efter måneders behandling blev P 3 og P 4 endelig vedtaget, og P 3 blev sendt videre til de 179 medlemmer af Folketinget den 29. december kl. 11:30.
Parlamentet.dk er ikke interesseret i at sende borgernes forslag til medlemmer, der alligevel ikke har lyst til at læse dem. Derfor er det muligt for folketingsmedlemmerne at sige nej tak, så de ikke modtager mails om flere forslag. Derfor blev P 4 i dag også kun sendt til 170 medlemmer, da nogle stykker allerede var sprunget fra - og det næste forslag bliver indtil videre kun sendt til 168 MF'ere.
Indtil videre har vi modtaget både positiv og negativ respons på forslagene - det meste konstruktivt. P 3 ser ud til at komme op på en samtale med justitsministeren på et tidspunkt og P 4 omhandler et emne, som der allerede bliver diskuteret på Borgen - vi håber, at denne diskussion udmøntes i noget konkret.
Man kan måle demokrati på...
Det mest negative er selvfølgelig, når politikerne vælger at melde fra - det kan der være mange årsager til; travlhed er bare én af dem.
Graden af demokrati i et land kan måles på et utal af parametre: Foreningsfrihed, ytringsfrihed, valgfrihed, mindretals indflydelse og mange, mange andre. Men en af de vigtigste parametre må være muligheden for alle borgere i at blive hørt af deres repræsentanter i perioden mellem folketingsvalgene. Jeg spørger mig selv, om de politikere, der har fravalgt forslag, ville have gjort det samme, hvis Parlamentet.dk talte 50.000 borgere? I hvert fald er der ikke den store tvivl om, at demokratiets fremtid handler om graden af deltagelse fra borgerne - hvis borgerne alligevel ikke ønsker at deltage (eller ikke får mulighed for at få lyst til at deltage), så forsvinder demokratiet helt. At vi kalder noget demokrati betyder ikke, at det er demokrati.
Det skorter aldrig på muligheder for at blive hørt op til et folketingsvalg, men stilheden efter valget er altid meget mere sigende. Et oplagt eksempel er MF'eren Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokratiet. Hun lagde i slutningen af august ud med at sige, at der skal være kortere mellem borgerne og politikerne, hvor hun lagde op til, at hun gerne ville modtage forslag fra borgerne. Jeg forsøgte, at kontakte hende angående emnet, men jeg fik aldrig svar. På et senere tidspunkt forsøgte jeg at kontakte hende angående en politisk holdning til en konkret problemstilling. Igen intet svar.
Nu har vi så endelig fået et svar, da hun er blandt politikerne, der ikke vil modtage forslag fra Parlamentet.dk.
Mails fra Parlamentet.dk ser forresten ud som i eksemplet herunder - forslag til forbedringer modtages meget gerne.
Kære Pernille Rosenkrantz-Theil
I din egenskab som medlem af Folketinget, sender vi dig hermed et udkast til et beslutningsforslag, som vi håber, at du vil se velvilligt på.
Forslag
Folketinget pålægger regeringen at ændre lov om valg til Folketinget (folketingsvalgloven), så det bliver muligt for nye partier at indsamle det fornødne antal vælgererklæringer digitalt ved brug af det offentliges digitale signatur, NemID.
Samtidig pålægges det Økonomi- og Indenrigsministeriet at stille et sådant system til rådighed for godkendte partier, så de ikke skal betale DanID for indsamlingen af vælgererklæringer.
Forslaget blev vedtaget med 10 stemmer for og 1 stemme imod. Du kan læse mere om forslaget på Parlamentet.dk.
Parlamentet.dk lader alle borgere i Danmark fremsætte deres egne forslag. Når fremsatte forslag har fået et vist antal medstillere/sponsorer, så sættes forslaget til debat i 1 måned. Derefter er afstemningen åben i 1 måned.
Hvis du ikke ønsker at modtage yderligere mails om forslag fra Parlamentet.dk, kan du klikke her.
--
Med venlig hilsen
Parlamentet.dk
Ryesgade 27, 3. sal
8000 Aarhus C
Tlf: +45-26282981
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har reageret på ovenstående ved at sende følgende mail:
Hej Pernille
Jeg skælder dig egentligt ikke så meget ud over, at du ikke vil modtage mails fra os - det er helt fair og jeg har fuld forståelse for, at du sikkert modtager oceaner af mails dagligt.
Det jeg kritiserer dig for er, at du ikke svarer på henvendelser. Jeg har forsøgt at henvende mig til dig flere gange og har aldrig fået bare en indikation på et svar - jeg mener, et “jeg har desværre meget travlt for tiden, og har ikke tid…” ville have været nok. Jeg har svært ved ikke at sætte lighedstegn mellem “intet svar” og “ingen interesse i at lytte til borgerne”. Samtidig er du interesseret i, at der skal være kortere mellem borgerne og politikerne; det giver ikke mening for mig.
Hvis det bare er et logistisk problem i forhold til antallet af henvendelser fra borgerne, så er det et problem, I må se at få løst.
Det er måske lidt unfair, at du som person bliver udsat for min kritik. Det er samme situation ved mange andre folkevalgte og samme problematik, hvis jeg forsøger at kontakte f.eks. Socialdemokratiet som parti.
Derudover så synes jeg ikke, at vi bare tilmelder “folk” til vores maillister - vi sender fagrelevante mails til folkevalgte politikere, der har offentlige mailadresser. Det er altså ikke spam.
Jeg har postet dit svar i min blog.
Med venlig hilsen
Thomas Huulbæk Andersen
Hej Pernille
Det er efterhånden noget tid siden jeg forsøgte at kontakte dig sidst - det var før din nuværende folketingsperiode; i begyndelsen af september, så dine kontaktoplysninger har været anderledes end nu.
Jeg respekterer, at du har travlt. Det er dog et spørgsmål om ressourcetildeling og prioritering, og jeg kontakter sjældent personer mere end én gang, hvis jeg ikke får svar. På samme måde forventer jeg heller ikke, at folk kontakter mig igen, hvis jeg ikke besvarer deres første henvendelse.
Som potentiel kunde i en virksomhed, ville jeg ikke være ihærdig for at handle der, hvis de ikke svarede - også selvom de havde travlt; hvis de vil have mig som kunde, forventer jeg svar på min første henvendelse. I vores situation er det anderledes, da jeg på en måde er tvungen kunde hos dig - og du er tvungen til at have mig som kunde i butikken. Det er betingelserne i den sociale kontrakt, vi har indgået, da du blev folkevalgt.
Du har ret i, at der kan gå meget galt med digitale transmissioner. Hvis det er tilfældet, beklager jeg, at jeg overfusede dig uden grund og du dermed kom til at stå som symbol på manglende reaktion.
Med venlig hilsen, Thomas
Thomas,
Er det muligt at poste en mail-header fra den/de mail(s) du har sendt til Pernille? Mest for at hjælpe hendes kontor med at finde et muligt “hul” i deres system.
Haha, tror ikke det bliver nødvendigt.
Det var også hendes private mail og hun var ikke medlem af Folketinget på det tidspunkt; kun kandidat.
Og nogle andre elektroniske kommunikationsformer (FB og lign.), men det er ikke så vigtigt. Det vigtigste er selvfølgelig holdningen til, om henvendelser bør besvares. Et seriøst gæt - når det altså handler om mails - er, at svarprocenten ligger mellem 15 og 20 procent, hvis man ser bort fra autosvar.