Forestil dig, at du er aktionær i et meget stort selskab med cirka 770.000 ansatte. Selskabet har valgt en relativt flad lederstruktur med knap 200 direktører som udgør en besluttende bestyrelse. Du har kun en enkelt aktie, men det gør ikke så meget, for ingen har alligevel lov til at købe mere end én aktie i selskabet - du er storaktionær og mindretalsaktionær på samme tid.
Forestil dig, at virksomheden hedder Danmark og bestyrelsen hedder Folketinget.
Bestyrelsens ansvar
Jeg ser mig selv som en relativt aktiv aktionær og benytter derfor ofte min ret til at æske bestyrelsens svar indenfor en række områder. Min bestyrelse bestemmer egentlig selv, om de vil svare på mine forespørgsler og i langt de fleste tilfælde vælger de da også at ignorere mig - ingen svar, ingen autosvar per e-mail, ingen "Jeg har for travlt lige nu" eller "Din e-mail er modtaget, men..."; ing-en-ting.
Så kan man spørge sig selv om, hvordan bestyrelsen kan tillade sig at sidde dens aktionærer overhørig. Det kan de, fordi virksomheden er skruet sådan sammen, at selvom bestyrelsen er på valg hvert fjerde år, så ved medlemmerne godt, at den nye bestyrelse vil agere på samme måde. Samtidig er bestyrelsen klar over, at antallet af aktive aktionærer er forsvindende lille i forhold til de passive aktionærer.
Lille mig, store dig
Jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg repræsenterede et stort medie, så ville reponsfrekvensen være en helt anden. Eller hvis jeg bare var en anerkendt politisk aktionær og ikke bare helt almindelig storaktionær - nej, jeg kan roligt ignoreres fra bestyrelsens side.
Senest forsøgte jeg mig med svar fra Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokraterne - grupperinger i bestyrelsen, der tilsammen udgør en betragtelig del. Jeg kunne godt tænke mig svar på, om den såkaldte lømmelpakke nu ville blive trukket tilbage, når bestyrelsen havde stemt nej til den. Nu er der gået tre uger og jeg har indtil videre kun fået følgende svar fra SF:
Hej Thomas,
Tak for din henvendelse.
SF er stadig imod den såkaldte "Lømmelpakke". Men det er ikke skrevet noget om det i regeringsgrundlaget, derfor er det for usikkert at sige hvad der kommer til at ske med loven i fremtiden.
Med venlig hilsen
Christian, SF
Jeg ved ikke hvem Christian er, men det er nok også ligemeget.
For et par måneder siden kontaktede jeg Pernille Rosenkrantz-Theil med et direkte, konkret spørgsmål. Bare en praktisk forespørgsel; ikke noget hun skulle forholde sig til politisk. Intet svar. Nada. Zip.
Før det forsøgte jeg mig med min rundspørge, hvor kun 15 % af bestyrelsen svarede.
Demokratiets realiteter
Som tidligere naiv aktionær er jeg nu endelig ved at lære at forholde mig til realiterne. Jeg er ved at lære, at jeg skal holde op med at æske bestyrelsen svar mere. Jeg er ved at forstå, at der er en direkte proportionel sammenhæng mellem min lykke og min direkte kontakt til bestyrelsen.
I dag er jeg real-aktionær; naiviteten er næsten væk og jeg har indset, at mine repræsentanter i bestyrelsen i virkeligheden ikke repræsenterer andre end deres egne interesser. Det er også fint nok - jeg var bare ikke klar over det dengang mine forældre gav mig min aktie og jeg var nok ikke opmærksom, da skolen forklarede mig, hvordan jeg skulle bruge den.
Der er endnu ingen kommentarer...