Tidsrum for afstemninger

af Thomas Huulbæk Titanium den 15. November 2011 Thomas Huulbæk Titanium

Ét af de spørgsmål vi i Parlamentet.dk bryder vores hoveder med er, hvor lang tid afstemninger om Folketingets lov- og beslutningsforslag skal være åbne.

Hvor lang tid skal en afstemning minimum vare?

Du skal være logget ind for at stemme...

På en eller anden måde er det nødvendigt at følge Folketingets tidsplaner for forslagene. Tidsplanerne er dog lidt arbitrære - de følger altså ikke et bestemt mønster, der lige kan regnes på. Lad os for eksempel se på lovforslaget L 2. Det er i Folketinget fremsat 12.10.2011, det blev 1. behandlet 27.10.2011, 2. behandling er nok 15.11.2011 og 3. og sidste behandling - med afstemning i Folketinget - er sandsynligvis 17.11.2011. Så hvornår skal afstemning åbnes for borgerne på Parlamentet.dk? Hvis vi f.eks. gerne vil have afstemning åben i 1 måned inden Folketinget stemmer, så skal der måske åbnes op allerede 16.10.2011. Men hvis vi gør det, så bliver det muligt at stemme inden politikerne 1. behandler forslaget. Så måske er det bedre med 14 dages afstemning? Eller en uge? Eller er det i virkeligheden bedre med 1 måned? Det skal selvfølgelig bemærkes, at debatten altid er åben lige efter forslaget er fremsat i Folketinget. Du kan læse mere om, hvordan forslag behandles på Folketingets hjemmeside.

Læst 2299 gange

Emneord: afstemninger

Relaterede artikler:

21.08.2013
 Ændringer i teknikken

22.05.2013
 To tabloid or not to tabloid

01.03.2012
 Mobilt website til afstemninger

22.11.2011
 Nye sikkerhedsforanstaltninger på websitet

15.11.2011
 Delegering af din stemmerettighed

15. Nov 2011 11:36

Jeg synes det skal være muligt at stemme fra sagen bliver offentlig til den bliver stemt/nedstemt.
Jo længere tid folk har til at overveje og faktuelt stemme, jo bedre præmisser får man.

15. Nov 2011 11:45
Thomas Huulbæk Titanium
Medlem
 
VERIFICERET

Men hvis det er muligt at stemme med det samme, så bliver det netop muligt at stemme uden at overvejen sagen.

15. Nov 2011 12:09

Du kan jo se om du kan lave en knap der gør det muligt at stemme med det samme, og så ligger voten, og hvis man så skulle ændre sig, så gør man bare det senere…....
Der er ide i det, for mange gange giver det netop andre tanker n¨r man har lagt sin stemme, så måske skulle vi anvende første og anden behandlinger også, så at folk får den oplevelse af at stemmen faktisk betyder noget, for dem selv også, at den bringer tanker igang.
Ved ikke om du forstå, men mange gange kan jeg selv være længe i tvivl, og først når man har valgt, så kommer de argumenter frem i forestillingen som jeg havde søgt efter, og da er jeg ofte først helt klar til at beslutte mig! smile

15. Nov 2011 12:22
Thomas Huulbæk Titanium
Medlem
 
VERIFICERET

Jo, det kan jeg sagtens følge dig i og min oprindelige tanke er/var også, at det skulle være muligt at ændre sin stemme, så længe afstemningen er åben.

Men… så har vi sikkerhedsproblematikken. Hvis stemmen skal være anonym, som nok er at foretrække, så kan systemet ikke finde frem til, hvad personen tidligere har stemt - og kan derfor ikke ændre stemmen. Jeg kan i hvert fald ikke lige tænke på en genial måde at løse det på. :(

Man kan selvfølgelig overveje, at brugeren selv vælger, om stemmen skal være anonym. På den måde kan stadig få information om, hvor enig man er med Folketinget; men det kan også være, at det er for kompliceret.

For god ordens skyld: Afstemningssystemet her er pt. ikke anonymiseret.

15. Nov 2011 12:22

Jeg ved godt at det lyder dumt, men jeg tror der er noget over det, at man har mulighed for at stemme flere gange.

15. Nov 2011 12:24

Ah så ikke dit argument før nu. Anonymitet lige her spiller ikke nogen rolle for mig.
Vi må overveje en løsning på det med at have stemmen liggende, måske det er noget man kan gøre inde i nem id?

15. Nov 2011 12:26

Lidt frækt ville det være hvis ja siden og nej siderne begge lagde 5 argumenter frem, som man fik i hatten hvis man stemte imod( uanset hvilken side), så man havde det at tænke over.
.

15. Nov 2011 12:33
Thomas Huulbæk Titanium
Medlem
 
VERIFICERET

Lidt frækt ville det være hvis ja siden og nej siderne begge lagde 5 argumenter frem, som man fik i hatten hvis man stemte imod( uanset hvilken side), så man havde det at tænke over.

God idé! Selvom vi nok er nødt til at gemme den til direkte demokrati version 3.0! smile

Anonymitet lige her spiller ikke nogen rolle for mig. Vi må overveje en løsning på det med at have stemmen liggende, måske det er noget man kan gøre inde i nem id?

Nej, heller ikke for mig i forbindelse med demokrati - men det spiller en rolle for mange andre borgere. Så vi kommer nok ikke uden om det. Og jeg kan desværre ikke se, hvordan NemID teknisk set kan hjælpe med dette problem.

Det er selvfølgelig klart, at stemme er anonym i og med, at vi ikke offentliggør den. Men hvis nu databasen blev stjålet osv…

15. Nov 2011 12:45

Til det sidste, klart. Vi beh’ver anonymitet i valgene i et deomkrati klart.

Glæder mig til version 3,0….. smile

Måske er den enkle løsning at lave første og anden behandling, ligesom i fjolletinget?

17. Nov 2011 21:27
Thomas Huulbæk Titanium
Medlem
 
VERIFICERET

Tjah, måske bare starte afstemningen efter 1. behandling, når det er muligt. Der opstår selvfølgelig tilfælde, hvor forslaget ændres senere (fx i 2. behandling for lovforslag) men så må man bare starte afstemningen forfra.

17. Nov 2011 21:35

Der er ihvertfald noget at overveje…

Det kunne godt blive en lidelse, og jeg er bange for at det ville give folk lange n….. men det kan blive nødvendigt.

Du burde være logget ind for at kommentere...Informér om nye indlæg i denne debat?