Det genrejste beslutningsforslag

af Thomas Huulbæk Titanium den 15. Juni 2012 Thomas Huulbæk Titanium

Regeringen har i sit første leveår fået mange knubs, men på ét demokratisk punkt har de faktisk klaret sig bedre end alle tidligere regeringer. Og det skal de selvfølgelig have ros for.

Dags dato er der i Folketinget fremsat 93 beslutningsforslag. Det er en del mindre end normalt - fx blev der sidste år fremsat 144, i 2009-10 var antallet 250 og tilbage i 2008-09 kunne vi tælle 204. Beslutningsforslag fremsættes for det meste af oppositionen og går typisk ud på, at regeringen pålægges at fremsætte et egentligt lovforslag på dets baggrund. Det skyldes, at det åbenbart ofte kræver et større embedsapparat at få skrevet egentlige lovforslag. Forslagene gennemgår to behandlinger i stedet for tre, hvor anden behandling altså indeholder selve afstemningen om forslaget. Lovforslag har større prioritet i Folketinget, og da der er begrænset tid til rådighed, så lider ekstremt mange beslutningsforslag en diger skæbne - de ender med at bortfalde, fordi Folketinget ikke prioriterer at færdigbehandle dem. Der er selvfølgelig masser er ressourcespild forbundet ved det, fordi forslagene så kan genfremsættes i det nye år og gennemgå det samme igen - på samme tid irriterer det mig som borger, at jeg aldrig får de enkelte folketingsmedlemmers - mine repræsentanter - stemme at vide. Folketinget kalder det diskontinuitetsprincippet - jeg synes bare det er træls.

Beslutningsforslagene der ville

I dette folketingsår ser det ud til, at det kun er 46 % af forslagene, der ender med at bortfalde. Det er altså en ret markant forskel, hvor der de tidligere folketingsår var tale om 76 %, 79 %, 69 % og 64 %. Så selvom der er fremsat en del færre beslutningsforslag fra oppositionens side, så er der alligevel grund til at være lidt fortrøstningsfuld på dette ene område. Alt andet ramler selvfølgelig imens, men som en af mine venner sagde inden folketingsvalget: "Jeg stemmer på S. Så kan vi få rusket op i systemet, når de fejler." Det skal lige bemærkes, at hvis man kigger på Folketingets website, så ser det ud som om, at 91 beslutningsforslag fra den forrige regerings periode stadig er i udvalgsbehandling. Det er de selvfølgelig ikke - de er bortfaldne.

Læst 2412 gange

Emneord: beslutningsforslag demokrati

Relaterede artikler:

01.05.2012
 To milliarder lovforslag

05.01.2012
 Det andet forslag til Borgen

30.12.2011
 Det første forslag sendt afsted

01.01.2011
 Idéerne med Parlamentet.dk

Der er endnu ingen debatindlæg...

Du burde være logget ind for at kommentere...Informér om nye indlæg i denne debat?